Na hlavný obsah

Sebastian Kurz nastupuje do parlamentu, zložil poslanecký sľub

Odmietol tvrdenia, že bude tieňovým kancelárom.

Sebastian Kurz nastupuje do parlamentu, zložil poslanecký sľub
Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz (druhý vľavo) prichádza na zloženie poslaneckej prísahy. Foto: TASR/AP

Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz vo štvrtok (14. 10.) zložil poslanecký sľub v parlamente, kde po odstúpení z najvyššej vládnej funkcie povedie poslanecký klub svojej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Informovala o tom agentúra APA. Kurz podal demisiu cez víkend v dôsledku korupčnej aféry, naďalej však zostáva predsedom ľudovcov.

Tridsaťpäťročného exkancelára vyšetrujú v dvoch prípadoch. Prvý sa týka jeho údajne krivej výpovede pred vyšetrovacím výborom takzvanej aféry Ibiza, ktorý preveroval korupciu vo verejnom sektore.

Druhé je spojené s podozrením zo sprenevery, podplácania a úplatnosti. Tím okolo Kurza údajne pomáhal mladému politikovi v kariérnom postupe objednávaním prieskumov a článkov v jeho prospech, a to z peňazí daňových poplatníkov. Všetci dotyční vrátane Kurza to popierajú.

Kurz v zverejnenom videu na facebooku opäť odmietol tvrdenia časti opozície, že bude z pozície šéfa ľudáckeho poslaneckého klubu vykonávať úlohu „tieňového kancelára“.

Poslanci priamo volenej komory rakúskeho parlamentu v utorok (12. 10.) preberali exkancelárske škandály na mimoriadnej schôdzi a v stredu (13. 10.) zriadili vyšetrovaciu komisiu k afére ÖVP. Obe zasadnutia Kurz vynechal a poslancom sa stal za značného záujmu médií oficiálne až vo štvrtok. Pri tej príležitosti uviedol, že z pozície parlamentného šéfa ľudovcov chce „čo najlepšie“ podporovať prácu Schallenbergovej vlády.

Agentúra DPA pripomína, že poslanecký mandát teraz Kurzovi zaručuje trestnoprávnu imunitu, ktorú mu však môžu zákonodarcovia v hlasovaní odobrať. Kurz už dopredu avizoval, že sa imunity prípadne sám vzdá, uviedla agentúra DPA.

Protikorupčná prokuratúra (WKStA) vo štvrtok oznámila, že prepustili v utorok zadržanú expertku na výskumy verejnej mienky Sabine Beinschabovú, ktorá podľa prokuratúry zohrala ústrednú úlohu pri vypracovaní prieskumov prikrášlených v Kurzov prospech.

Vo štvrtok sa od nej jednoznačne dištancoval zväz rakúskych inštitútov pre výskum trhu a verejnej mienky (VdMI). Podľa neho Beinschabová nikdy nebola členom tohto profesijného združenia, hoci o členstvo v minulosti usilovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet