Na hlavný obsah

Šéf českého Senátu požiada kanceláriu prezidenta o informácie o Zemanovom stave

Obáva sa, že Zeman nie je schopný vykonávať právomoci prezidenta.

Šéf českého Senátu požiada kanceláriu prezidenta o informácie o Zemanovom stave
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v utorok (12. 10.) oznámil, že požiada kanceláriu prezidenta o informácie o zdravotnom stave prezidenta Miloša Zemana, ktorý je od nedele (10. 10.) hospitalizovaný. Vystrčil sa obáva, že Zeman nie je schopný vykonávať prezidentské právomoci, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Vystrčil sa plánuje obrátiť na prezidentovho kancelára Vratislava Mynářa ešte predtým, než by sa mohli na budúci týždeň senátori stretnúť a prerokovať aktiváciu článku 66 českej ústavy o vyhlásení prezidenta za neschopného vykonávať funkciu hlavy štátu.

„Máme obavu, či súčasný zdravotný stav umožňuje prezidentovi republiky vykonávať úrad. Rámcovú informáciu, ktorá umožní zachovať patričný rešpekt a citlivosť voči pánovi prezidentovi a jeho rodine, očakávame od Kancelárie prezidenta republiky. Tá v tomto smere doteraz nekonala dostatočne, preto sa jej pýtame,“ vyhlásil Vystrčil.

Zemana previezli do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe v nedeľu v bezvládnom stave. V súčasnosti sa údajne nachádza na oddelení ARO a jeho stav je stabilizovaný. Bez súhlasu prezidenta nemôže zverejňovať podrobnosti ani nemocnica. Hrad o Zemanovom stave informuje podľa jeho hovorcu Jiřího Ovčáčka úsporne, avšak dostatočne.

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) v pondelok (11. 10.) na sociálnej sieti oznámil, že senátna ústavná komisia sa stretne 19. októbra, aby rokovala o tom, či existujú dôvody na aktiváciu článku 66.

Ako pripomínajú Novinky, Zeman sa dosiaľ nevyjadril k výsledkom parlamentných volieb, ktoré sa v ČR konali minulý piatok a sobotu, iba prostredníctvom hovorcu na sociálnej sieti všeobecnou formuláciou zablahoželal víťazom.

Rozhovory o zostavení novej vlády sa mali začať v stredu, keď sa mal Zeman stretnúť s premiérom Andrejom Babišom (ANO). Schôdzku však odložili na neurčito.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet