Na hlavný obsah

Šéfa polície by mal menovať priamo minister vnútra, koalícia dolaďuje detaily

Opozícia hovorí o návrate k politizácii voľby.

Šéfa polície by mal menovať priamo minister vnútra, koalícia dolaďuje detaily
Na snímke v popredí policajný prezident Štefan Hamran a za ním minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Najskôr žiadali odpolitizovanie, teraz chcú post spolitizovať. Koalícia sa dohodla na tom, že šéfa polície aj inšpekčnej služby bude menovať priamo minister vnútra.

Zmena sa do parlamentu dostala cez poslanecký návrh k zákonu o štátnej službe. Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) tvrdí, že preto, aby to šlo rýchlejšie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Priama kompetencia

„Minister vnútra nesie za políciu zodpovednosť, je potrebné, aby mal na jej čele človeka, ktorému dôveruje,“ tvrdí predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Zmenu predložili do parlamentu minulý týždeň. „Navrhujeme, aby mal priamu kompetenciu odvolávať a voliť policajného prezidenta podľa svojho uváženia,“ dodala pre Rádiožurnál.

Bola to požiadavka OĽANO, s ktorou prišiel na koaličnú radu poradca ministra vnútra Jaroslav Spišiak a strany ju akceptovali. Vysvetlil to šéf klubu Sme Rodina Peter Pčolinský. Hovorí, že ani súčasný stav – vypočutie a odporúčanie kandidátov brannobezpečnostným výborom – nie je transparentný.

„Doterajší spôsob voľby bol de facto to isté. Boli tam dvaja kandidáti a boli vypočutí a aj tak bol poslancami zvolený ten, ktorého chcel minister vnútra, čiže to je úplne jedno,“ myslí si.

A to aj napriek tomu, že hnutie má voči Mikulcovi dlhodobo výhrady. Ten hovorí, že hoci je na priamej voľbe dohoda, detaily ešte nemajú. „Ešte nie je úplne presné, že či si vyberiem len ja policajného prezidenta a pôjde do výboru na nejaké verejné vypočutie alebo to bude aj bez verejného vypočutia, toto ešte dolaďujeme,“ spresnil.

Návrat k politizácii?

Voľba policajného šéfa sa menila, keď post opustil za predchádzajúcej vlády Tibor Gašpar. Poslanec Matúš Šutaj Eštók z terajšieho Hlasu-SD tvrdí, že to urobili pod tlakom vtedajšej opozície.

„Súčasní koaliční poslanci mali záujem, aby sa takto urobilo, my sme vyhoveli ich žiadosti, a preto sme takéto zmeny urobili,“ uviedol.

Hovorí, že oni políciu odpolitizovali od vplyvu ministra vnútra a terajšia vláda prichádza opäť s jej politizáciou. Stále sa čaká aj na veľkú reformu Prezídia Policajného zboru. Mikulec naďalej opakuje, že ju predstaví v krátkom čase, platná by mala byť od 1. januára budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko