Na hlavný obsah

Šeliga očakáva ospravedlnenie za označenie čurillovská mafia. Fico hovorí o dvojakom metri

Trestné stíhanie pokračuje, zdôraznil Kollár.

Šeliga, Kollár a Fico
Na snímke zľava poslanec NR SR Juraj Šeliga, predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár a šéf Smeru-SD Robert Fico.Foto: TASR, koláž: RTVS
Foto: TASR, koláž: RTVS

Koaliční aj opoziční politici reagujú na piatkové (1. 10.) rozhodnutie Krajského súdu (KS) v Bratislave, ktorý prepustil z väzby štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a niekdajšieho povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholtza.

Krátko po obvinení elitných vyšetrovateľov premiér Eduard Heger (OĽANO) oznámil vznik pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Hnutie Sme rodina reagovalo, že sa nebude zúčastňovať na rokovaniach tejto skupiny, pričom predseda hnutia i parlamentu Boris Kollár vtedy povedal, že nedovolí, aby jednu mafiu vystriedala druhá. Použil pritom pojem „čurillovská mafia“.

Šeliga vyzval na ospravedlnenie

Narážal na to, že inšpekcia má k dispozícii záznamy z priestorových odposluchov voči vyšetrovateľom NAKA, ktoré im do kancelárií nasadila tajná služba. V máji ich odobril Okresný súd Bratislava III. Prepisy nahrávok majú usvedčovať obvinených z NAKA, že sa spoločne dohadovali na príprave realizačného návrhu na začatie trestného stíhania proti inšpekcii a vymýšľali si proti nim dôkazy.

“V prvom rade očakávam od tých, ktorí vykrikovali, že tu ide o nejakú čurillovskú mafiu, aj teraz to veľmi používajú kolegovia z opozície v pléne, že sa ospravedlnia, pretože súd povedal veľmi jasne, že to trestné stíhanie nie je vôbec opodstatnené,“ reagoval v piatok poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

Kollár však zdôraznil, že trestné stíhanie pokračuje. „Podľa mojich informácií trestné stíhanie naďalej trvá. To znamená, že keď raz túto skupinu policajtov, na ktorých sú obludné nahrávky, oslobodia, ja sa postavím pred novinárov a ospravedlním sa pánovi Čurillovi,“ vyhlásil.

Premiér Eduard Heger napísal, že rozhodnutie súdu rešpektuje. „Ak by sa totiž potvrdili podozrenia, že vyšetrovatelia nepostupujú v súlade so zákonom, bola by to čierna škvrna v našom zápase za očistu spoločnosti od korupcie.“ Dodal, že objektívne a poctivé rozhodovanie súdov, ochrana zákonnosti zo strany prokurátory a profesionálna práca polície sú absolútne zásadné pre presadzovanie spravodlivosti. „To je jediná cesta k obnove dôvery verejnosti v právny štát.“

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) napísal, že „spravodlivosť a čestnosť zvíťazila“ a rozhodnutie súdu je „zadosťučinením pre všetkých, ktorí veria, že Slovensko je pripravené na očistný proces“.

„Nezávislý súd vo svojom rozhodnutí uvádza, že trestné stíhanie je neopodstatnené. Je to jasný dôkaz toho, že títo ľudia robili svoju prácu podľa najlepšieho svedomia a vedomia napriek tomu, že by si niektorí priali opak,“ podčiarkol s dôvetkom, že vyjadrenia o čurillovskej mafii si zaslúžia ospravedlnenie.

Fico: Ako sa má cítiť Kováčik?

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico uviedol, že nebude kritizovať rozhodnutie súdu, ohradil sa však proti dvojakému metru. Podľa neho tých, ktorých väznili na základe odposluchov pustili a tých, ktorí sú väzobne stíhaní či odsúdení na základe krivých výpovedí, tam sedia.

„Ako sa má teraz cítiť (bývalý špeciálny prokurátor) Dušan Kováčik? Všetci tam sedia na základe udania udavačov krivých výpovedí, vmyslených vecí, nie sú tam žiadne odposluchy, žiadne priame dôkazy, žiadne priame linky, nič,“ skonštatoval Fico.

„Trestné stíhanie odvážnych vyšetrovateľov “je neopodstatnené”. Čiže blud. Nech sa mafoš Fico a spol. snaží akokoľvek pravdu znásilniť,“ napísal na sociálnej sieti po rozhodnutí súdu minister financií a predseda OĽANO Igor Matovič.

Nezaradený poslanec a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini k rozhodnutiu povedal, že jeho strana vždy nabádala verejnosť, aby rešpektovala rozhodnutia súdov, „hoc sa nám nemusia vždy páčiť“. Dodal však, že po prečítaní prepisov „legálnych odposluchov očakával iné rozhodnutie“.

„Títo štyria vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto si musíme počkať, aký bude ďalší krok orgánov činných v trestnom konaní,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko