Na hlavný obsah

Senátny výbor odporučí obvinenie brazílskeho prezidenta Bolsonara

Údajne zlyhal pri riešení pandémie covidu.

Senátny výbor odporučí obvinenie brazílskeho prezidenta Bolsonara
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Vyšetrovací výbor brazílskeho Senátu odporučí obviniť prezidenta Jaira Bolsonara pre jeho zlyhania počas pandémie covidu. Podľa záverečnej správy výboru, o ktorej referovali brazílske médiá, rozhodnutie hlavy štátu zrýchlilo šírenie koronavírusu a viedlo k desaťtisícom zbytočných úmrtí.

Preto by mal podľa nej prezident čeliť obvineniu z viacerých trestných činov. Podľa agentúry Reuters je však krajne nepravdepodobné, že by sa Bolsonaro nakoniec mohol postaviť pred súd.

Vyšetrovacia správa má takmer 1 200 strán a po šiestich mesiacoch práce má jej obsah oficiálne prezentovať senátor Renan Calheiros. V utorok (19. 10.) o správe debatovali senátori do neskorého večera. Podľa agentúry AFP okrem iného žiadali vypustiť dva body z pôvodne zamýšľaných 11 obvinení, a to vrátane obvinení z vraždy a genocídy domorodého obyvateľstva.

Podľa niektorých členov výboru by takéto obvinenia mohli pôsobiť ako úmyselné zveličenie Bolsonarových prešľapov, a ohroziť tak dôveryhodnosť celej správy.

Horná komora parlamentu má o správe hlasovať zrejme na budúci týždeň. Senátori ju môžu zamietnuť alebo zmeniť.

Prípadný proces proti Bolsonarovi by musel začať generálny prokurátor, ktorého do funkcie vymenúva práve hlava štátu. Preto sa stíhanie Bolsonara javí ako nepravdepodobné, napísala agentúra Reuters.

Prezidentove zlyhania

Dokument podľa brazílskych médií vykresľuje obrázok zlyhania, nekompetentnosti a popierania vedeckých odporúčaní, ktorými Bolsonaro v úrade hlavy štátu prispel k podstatnému zhoršeniu priebehu pandémie. V Brazílii v súvislosti s covidom zomrelo vyše 600 000 ľudí a niektorí z nich by podľa správy mohli žiť, keby prezident konal inak.

„Rozhodnutie nezaobstarávať vakcíny v období od júla 2020 najmenej do januára 2021, ktorému chýbal akýkoľvek technický alebo vedecký základ a vzpieralo sa odporúčaniam medzinárodných zdravotníckych úradov, si vyžiadalo životy tisícov Brazílčanov, ktorí by inak určite mali z očkovania úžitok,“ citoval zo správy denník The Guardian. Práve Bolosnarovo odmietnutie nakúpiť včas vakcíny by podľa autorov správy išlo posudzovať ako vraždu.

Bolsonaro od začiatku pandémiu zľahčoval a odmietal opatrenia proti jej šíreniu s tým, že poškodí ekonomiku a pripraví masy ľudí o prácu. Tento rok tiež niekoľkokrát napadol na najvyššom súde dekréty, ktorými sa šéfovia štátov brazílskej federácie snažili epidémiu zmierniť.

Prezident spochybňuje aj očkovanie proti covidu, ktorý on sám vlani prekonal. Tvrdí, že najlepšou vakcínou je priamo vírus. Ako liek proti chorobe propagoval bez vedeckých dôkazov antimalarikum chlorochin či bylinky amazonských indiánov, a to napriek oficiálnym odporúčaniam ministerstva zdravotníctva.

Prezident sa k obsahu správy zatiaľ nevyjadril, ale už skôr vyšetrovanie odsúdil ako politicky motivované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet