Na hlavný obsah

Šírenie koronavírusu sa vymklo kontrole. Lotyšská vláda odsúhlasila lockdown

V krajine je plne zaočkovaných takmer 50 % ľudí.

Šírenie koronavírusu sa vymklo kontrole. Lotyšská vláda odsúhlasila lockdown
Na ilustračnej snímke protest proti povinnému očkovaniu proti covidu v lotyšskej Rige. Foto: TASR/AP

Lotyšsko zavedie od 21. októbra do 15. novembra uzávierku viacerých prevádzok s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu v jednej z najmenej zaočkovaných krajín Európskej únie. Zatvoria sa obchody, reštaurácie, zábavné zariadenia a čiastočne aj školy. Dostupné budú len základné služby, uviedla agentúra Reuters.

Tvrdé obmedzenia schválila lotyšská vláda na mimoriadnom zasadnutí v pondelok (18. 10.) večer. Od 21. októbra do 15. novembra bude tiež od 20.00 h do 05.00 h platiť zákaz nočného vychádzania, uviedol server Delfi.

Po jesenných prázdninách budú od 1. novembra chodiť do škôl len žiaci prvých až tretích tried, ostatní sa budú učiť dištančne. Naďalej by mali fungovať škôlky. Zatvorené budú aj všetky obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú základný tovar.

Obmedzenia sa dotknú aj služieb. Uzavrú sa kaderníctva, salóny krásy a podniky verejného stravovania. Zakázané budú športové, zábavné a kultúrne podujatia vrátane kín, divadiel a koncertov. Obmedzenia sa budú týkať aj jázd ľudí z rôznych domácností v jednom aute, dodal portál.

Premiér Krišjánis Kariňš a minister zdravotníctva Daniels Pavluts sa ospravedlnili všetkým občanom, ktorí už sú zaočkovaní proti covidu. Pripustili, že proces očkovania v krajine fakticky zlyhal, čo si vynútilo vyhlásenie lockdownu.

Pavluts prisľúbil, že po 15. novembri sa život vráti k normálu, ale nie pre tých, ktorí sa dovtedy nenechajú zaočkovať. Pre nich tvrdé obmedzenia budú platiť ďalej, dodal server Delfi.

V Lotyšsku sa infekcia šíri nekontrolovane a v nemocniciach je už viac ako 1 100 pacientov s covidom. „Naše zdravotníctvo je ohrozené,“ povedal premiér.

Lotyšsko sa stalo svetovou jednotkou z hľadiska chorobnosti na covid po tom, ako počas uplynulého týždňa počet chorých vzrástol skoro o 50 percent, dodal portál Delfi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet