Na hlavný obsah

Skupina G20 poverila OSN koordináciou humanitárnej pomoci pre Afganistan

Lídri G20 sa na tom zhodli, povedal Draghi.

Skupina G20 poverila OSN koordináciou humanitárnej pomoci pre Afganistan
Na ilustračnej snímke taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Členské krajiny skupiny G20 na utorkovom (12. 10.) mimoriadnom samite v Ríme poverili Organizáciu Spojených národov (OSN) koordináciou humanitárnej pomoci pre Afganistan. Oznámil to taliansky premiér Mario Draghi po samite zameranom na riešenie narastajúcej krízy v Afganistane, informovala agentúra DPA.

Podľa Draghiho sa krajiny G20 na tomto kroku do značnej miery zhodli. Všetci lídri ale upozornili, že Afganistan musí uznávať ľudské práva, najmä práva žien, a že krajina sa nesmie stať útočiskom pre teroristov.

„Nesmieme sa dostať do bodu, do ktorého sme sa dostali pred 20 rokmi,“ varoval Draghi. Vyjadril potešenie z toho, že najdôležitejší predstavitelia sveta s rozhodovacími právomocami sa prvýkrát zhodli v otázke Afganistanu.

Multilateralizmus sa vracia späť s ťažkosťami, ale vracia sa,“ povedal Draghi. Na otázku, či vlády sveta uznajú afganské militantné hnutie Taliban, ktoré nedávno – po odchode západných vojsk – ovládlo krajinu, odpovedal, že táto otázka nebola prerokovaná a lídri na to neboli ani zďaleka pripravení. „Taliban bude posudzovaný podľa toho, čo robí, nie podľa toho, čo hovorí,“ dodal taliansky premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet