Na hlavný obsah

Sladovníci chcú kompenzácie za vysoké ceny plynu. Môžu skomplikovať výrobu piva

Rezort hospodárstva chce v blízkom čase predstaviť opatrenia.

Sladovníci chcú kompenzácie za vysoké ceny plynu. Môžu skomplikovať výrobu piva
Na ilustračnej snímke rodinný pivovar v Nitre. Foto: TASR

Slovenskí sladovníci žiadajú vládu, aby urýchlene hľadala riešenie, ako zmierniť dosahy rastúcich cien plynu na výrobné podniky. Plyn je kľúčovou energiou pri výrobe sladu, bez ktorého nie je možné vyrobiť pivo.

Ide zároveň o najvýznamnejšiu slovenskú exportnú komoditu po prvom spracovaní. Ministerstvá pôdohospodárstva i hospodárstva sľubujú, že nájdu riešenie.

Pri výrobe sladu je nevyhnutné máčanie na klíčenie zŕn sladovníckeho jačmeňa, premiešavanie a následné sušenie. Ide tak o energeticky veľmi náročný proces.

Ceny plynu stúpli podľa výrobcov sladu medziročne už o viac ako 200 %. Sladovníci preto bijú na poplach a vládny kabinet vyzývajú, aby zasiahol.

„Je nevyhnutné, aby vláda začala pripravovať riešenia na zmiernenie dopadov energetickej krízy. Inak sa môže stať, že potravinárske podniky stratia konkurencieschopnosť voči svojim náprotivkom v zahraničí v okolitých krajinách,“ uviedol riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ministerstvo pôdohospodárstva reaguje, že o probléme vie a bude ho riešiť. „Agrorezort iniciuje v dohľadnej dobe stretnutie so zástupcami potravinárov a príslušných združení, aby spoločne zanalyzovali situáciu a hľadali možné východiská,“ povedal hovorca rezortu Andrej Wallner.

Situáciou sa už zaoberá aj rezort hospodárstva. „To, s čím dnes vie vláda pracovať, tak to sú hlavne poplatkové časti, to znamená distribučné a prenosové poplatky alebo iné politické zásahy, ktoré sú premietnuté do týchto cien.

V rámci našej pracovnej skupiny máme 13 riešení, ktoré sú diskutované a predstavíme tie konkrétne v najbližšej dobe,“ priblížil štátny tajomník Karol Galek.

Pre porovnanie – český agrorezort kompenzácie v súvislosti s cenami energií nepripravuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika