Na hlavný obsah

Slovenské zdravotníctvo čaká kolaps, varujú organizácie v rezorte

Návrh rozpočtu považujú za nedostatočný.

Slovenské zdravotníctvo čaká kolaps, varujú organizácie v rezorte
Ilustračné foto. Foto: TASR

Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo v budúcom roku výrazne zhorší už tak zlú situáciu v podfinancovanom sektore. Zároveň rozhodnutie ministerstva financií znížiť ešte v tomto roku platbu za poistencov štátu o 232,5 miliónov eur, bude znamenať, že sa slovenské zdravotníctvo prepadne do krízovej situácie. Na utorkovej (12. 10.) tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia organizácií pôsobiacich v oblasti zdravotníctva.

„Politické reprezentácie deklarujú, ako budú zachraňovať každé zdravotnícke zariadenie. Cez tento systém financovania ale musíme konštatovať, že zdravotníctvo nebude dostupné. Krízový stav, ktorý je teraz, sa ide zhoršovať. Blížime sa ku kolapsu,“ skonštatoval prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský.

Hovoria o apokalypse

Zástupcovia zdravotníckych organizácií upozorňujú, že kým okolité štáty v čase pandémie zvyšujú finančné prostriedky pre zdravotníctvo, na Slovensku je to naopak.

Platba za poistenca štátu bude v roku 2022 v Českej republike 77 eur, na Slovensku poklesne, a to na 31 eur. „Ak k tomu dôjde, slovenské zdravotníctvo čaká apokalypsa,“ uviedol prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Zdravotníci sa obávajú, že akútny nedostatok financií v systéme ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Môže to spôsobiť problémy s nákupom zdravotného materiálu a viesť k ďalšiemu zadlžovaniu alebo ohroziť vyplácanie miezd zdravotného personálu a spôsobiť ich ďalší masívny odliv.

„Úspory, ktoré sa dostávajú do rozpočtu, sú nereálne a nezrealizovateľné,“ zdôraznil prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

„Dlhodobo sa hovorí o tom, že zdravotníctvo ide do kolapsu. Jedna tretina lekárov v ambulantnej sfére má nad 60 rokov. Ak sú dnes dlhé čakacie doby, tak preto, že nám chýbajú ambulantní lekári, chýbajú nám špecialisti aj zdravotné sestry. Ak títo odídu, nielenže sa čakacie doby predĺžia, ale niektorí pacienti sa na vyšetrenia ani nedostanú,“ upozornil prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení Štefan Zelník.

Pacienti sa k starostlivosti nedostávajú včas

Pacienti podľa zástupcov zdravotníkov prichádzajú do nemocníc často v zanedbanom stave, zvyšuje sa počet úmrtí z odvrátiteľných príčin. Deje sa tak pre nedostatok ambulantných lekárov i pandémiu, ktorá spôsobila odklad plánovaných hospitalizácií či zníženie počtu novodiagnostikovaných pacientov.

Táto odložená starostlivosť spôsobí ďalšie zvýšenie nákladov, keďže pacienti prichádzajú v neskorších štádiách svojej diagnózy a ich liečba je tak nákladnejšia.

„Toto rozhodnutie o rozpočte vnímame ako posledný klinec do rakvy ambulantného sektoru,“ dodala prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Organizácie združujúce poskytovateľov zdravotnej starostlivosti preto vládu vyzývajú, aby zmenila prístup k financovaniu slovenského zdravotníctva a stiahla tento návrh rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko