Na hlavný obsah

Slovensko nakúpi 10 miliónov antigénových testov

Nákup v rámci obstarávania EK schválila vláda.

Slovensko nakúpi 10 miliónov antigénových testov
Na snímke zdravotníčka s antigénovým testom na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Slovensko nakúpi desať miliónov antigénových (Ag) testov v rámci obstarávania realizovaného Európskou komisiou (EK). Nákup schválila na štvrtkovom (7. 10.) rokovaní vláda. Minister zdravotníctva má na stanovený objem testov uzatvoriť zmluvu, minister financií zabezpečiť a uvoľniť prostriedky na ich nákup.

„Z dôvodu pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19 naberá na intenzite potreba zabezpečenia dostatočného množstva antigénových testov pre potreby testovania občanov SR, keďže testovanie predstavuje jednu z foriem boja proti pandémii,“ vysvetlilo akvizíciu Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

„Oslovili sme všetky ministerstvá, ktoré by mohli mať záujem o tieto testy a súčet vyšiel na 10 miliónov,“ priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) s tým, že testy využijú na testovanie žiakov v školách, v nemocniciach, mobilných odberových miestach, zariadeniach sociálnych služieb či v podnikoch, ak o to prejavia záujem.

Rezort definoval nielen celkový počet Ag testov, ale aj objemy potrebné pre jednotlivé rezorty – 1,2 milióna testov pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, 4,8 milióna testov pre ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, 1,8 milióna pre ministerstvo hospodárstva a 3,2 milióna testov pre ministerstvo zdravotníctva.

Rezort zdravotníctva pripomenul, že SR sa ako členský štát Európskej únie zapojila do obstarávania na nákup antigénových testov realizovaného Európskou komisiou: SANTE/2020/C3/064.

V predmetnom obstarávaní Európska komisia vyhodnotila ako najúspešnejšieho kandidáta testy spoločnosti Siemens – antigénový test CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test, spĺňajúce aj kritériá pre potreby samotestovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko