Na hlavný obsah

Slovensko pod 45 %, Portugalsko cez 90 %. Krajina dosiahla rekord v zaočkovanosti

Portugalsko v októbri uvoľnilo prísne pandemické opatrenia.

Portugalsko má rekordný počet plne zaočkovaných ľudí proti covidu. V desaťmiliónovej krajine má dve dávky vakcíny vyše 91 percent ľudí starších ako 18 rokov. Portugalsko je tak jednotkou v Európskej únii. A spolu so Singapurom a Spojenými arabskými emirátmi aj na svete.

Na porovnanie, kým Portugalsko, ktoré má dvakrát viac obyvateľov ako Slovensko, má 91 percent plne zaočkovaných, na Slovensku je to približne 44 percent.

Čo sa týka nových prípadov, kým v Portugalsku pribudlo od minulej stredy (20. 10.) v priemere asi 800 infikovaných denne, na Slovensku je to 3 600.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O portugalský recept na úspech sa podľa expertov a pozorovateľov postarala hlavne zrozumiteľná komunikácia úradov s obyvateľmi. Úlohu zohrala aj skúsenosť z minulosti, keď práve očkovanie pomohlo výrazne zlepšiť detskú úmrtnosť v Portugalsku. Aj preto majú podľa odborníčky Portugalčania veľmi malý odpor k vakcinácii.

„Ten ďalší faktor, prečo má Portugalsko tak vysokú mieru zaočkovanosti, je ten, že tam vznikajú očkovacie centrá vo veľkom počte. Po celej zemi okolo 300 a často sú na športových štadiónoch. Takže boli veľmi dostupné,“ hovorí Barbora Menclová z Inštitútu medzinárodných štúdií Karlovej univerzity.

K rekordným číslam pomohla aj dobre pripravená vakcinácia a očkovacia kampaň.

Portugalsko v októbri uvoľnilo prísne pandemické opatrenia. Na rozdiel od iných európskych štátov tam počet nových prípadov nákazy dramaticky nestúpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet