Na hlavný obsah

Slovensko začalo realizovať plán obnovy, Heger hovorí o troch reformných prioritách

Medzi nimi spomenul aj reformu siete nemocníc.

Slovensko začalo realizovať plán obnovy, Heger hovorí o troch reformných prioritách
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas tlačovej konferencie k plánu obnovy a reformnej jeseni. Foto: TASR

„Začali sme realizovať plán obnovy, ideme dať Slovensko do formy.“ Vyhlásil to v pondelok (4. 10.) premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý ohlásil reformnú jeseň v spojitosti s tým, že do krajiny príde v nasledujúcich týždňoch v rámci plánu obnovy prvých 822 miliónov eur.

Predseda vlády uviedol tri priority – reformu siete nemocníc, novú súdnu mapu a zmeny vo vzdelávaní a riadení vysokých škôl. Zdravotnú starostlivosť označil za „najvyššiu hodnotu“. „Postavíme nové nemocnice a zmodernizujeme súčasné,“ uviedol.

K súdom povedal, že vláda chce, aby rozhodovali spravodlivo a včas. „Meníme organizáciu súdov, aby sme zvýšili transparentnosť,“ skonštatoval. Pri vysokých školách je podľa neho dôležité, aby ich bolo na Slovensku menej, avšak kvalitnejších.

„Odmeníme spájanie vysokých škôl, zmeníme systém akreditácie, lebo chceme, aby prijímali talenty zo zahraničia a konkurovali tak najlepším v Európe,“ vysvetlil.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) k nemocniciam uviedol, že budú mať modernejšie vybavenie a začne sa ich reprofilizácia. „Vďaka tomu bude lepšia a kvalitnejšia starostlivosť a podmienky pre pracovníkov. Lôžka sa budú transformovať na základe presných analýz,“ spresnil s tým, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude.

Reformy v oblasti súdnictva by Slováci podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej mohli pocítiť vtedy, keď sa jeden sudca bude venovať iba jednej konkrétnej agende a zrýchli sa proces rozhodovaní.

Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) je okrem iného dôležitá aj digitalizácia všetkých škôl od materských po vysoké. Takto chce k úspechu vo vzdelávaní pomôcť všetkým žiakom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika