Na hlavný obsah

Slovensko začne očkovať treťou dávkou najskôr chorých a najstarších ľudí

Očkovanie treťou dávkou sa začína už tento týždeň.

V polovici týždňa sa aj na Slovensku začne očkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Na rad sa dostanú onkologickí pacienti, ľudia na dialýze, po transplantácii či chronickí pacienti s vážne oslabenou imunitou.

Tí, ktorých sa to týka, dostanú SMS správu z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Najskôr dostanú pozvanie na tretiu dávku vakcíny pacienti s vážnymi diagnózami.

„Tá prvá skupina ľudí je taká, o ktorej vieme, že dosiahnu dobrý stav imunity až po tretej dávke vakcíny. V tom prípade ide o dokončenie regulárnej vakcinačnej schémy,“ povedal prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na dodatočnú dávku majú nárok aj pacienti s autoimunitnými ochoreniami.

„Máme ľudí, ktorí majú veľmi zlý stav imunity, to sú napríklad pacienti dialyzovaní, transplantovaní, pacienti s niektorými závažnými poruchami imunity. Ale aj veľmi starí ľudia, ktorí majú veľmi zostarnutý imunitný systém,“ dodal Jarčuška.

„Takíto pacienti budú presne zacielení, zdravotné poisťovne nám určili zoznam týchto ľudí. Títo ľudia dostanú najskôr SMS správu z NCZI, že majú nárok na tretiu dávku očkovacej látky,“ povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko