Na hlavný obsah

Sme rodina nepodporí reformu národných parkov

Pre návrh hrozí mnohým ľuďom strata zamestania, tvrdí Kollár.

Sme rodina nepodporí reformu národných parkov
Na snímke šéf Sme rodina a predseda NR SR Boris Kollár. Foto: SITA

Hnutie Sme rodina stiahne svoj podpis z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

Pokiaľ sa nezohľadnia argumenty Sme rodina k novele zákona, tak koalícia nemá pri hlasovaní rátať so 17 poslancami hnutia.

Dôvodom stiahnutia podpisu je podľa Kollára to, že počúvali hlasy v regiónoch. Dôsledkom reformy tak ľudia môžu stratiť prácu. Novela by sa mala prijať až potom, ako v národných parkoch urobia zonáciu, tvrdí Kollár.

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že reforma sa bude týkať 300 000 hektárov pozemku. Podľa Kollára sa to však dotkne 660 000 hektárov štátnych pozemkov s presahom na 1,2 milióna hektárov, a to aj na súkromné pozemky. „Nehovoríme nie, ale v tejto forme novelu nepodporíme,“ poznamenal.

Igor Viszlai zo Slovenskej lesníckej komory navrhol, aby reforma národných parkov prešla riadnym vládnym návrhom a nie poslaneckým. Musí podľa neho prebehnúť riadne pripomienkové konanie.

Novela sa má dotknúť aj približne 900 poľovných revírov, čo je nadpolovičná väčšina, poukazuje Rudolf Huliak zo Slovenskej poľovníckej komory. „Škody spôsobené v národnom hospodárstve touto voľne žijúcou zverou, na ktorú prestane byť vyvíjaný poľovnícky tlak, budú nedozerné,“ tvrdí.

Prepracovanie návrhu

Kollár zároveň odporučil predkladateľovi návrhu, poslancovi Jaromírovi Šíblovi (OĽANO), aby novelu stiahol, presunul o pár mesiacov a prepracoval ju. „Prijmeme taký návrh zákona, ktorý bude vyhovovať všetkým, nebude ničiť prírodu a ani ľudské životy v prírode,“ povedal Kollár.

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina) v piatok (15. 10.) povedal, že k reforme očakával pozmeňujúci návrh od envirorezortu, ktorý by zadefinoval, ako sa pozemky presunú. Kritizoval aj pracovnú skupinu k reforme, ktorá sa podľa neho ani raz nestretla.

Spolupredkladateľka reformy a poslankyňa Anna Zemanová (SaS) reagovala, že ak má Karahuta pozmeňujúci návrh, mal by ho predložiť. Zatiaľ od neho nič neeviduje. Zemanová na predloženej novele nepotrebuje nič meniť.

O novele zákona o ochrane prírody by sa malo rokovať na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne na budúci týždeň.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko