Na hlavný obsah

Sme rodina podporí niektoré návrhy z pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát

Pellegrini kritizuje vznik pracovnej skupiny i rodičovský bonus.

Sme rodina podporí niektoré návrhy z pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát
Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Niektoré návrhy, s ktorými príde pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát, je hnutie Sme rodina ochotné podporiť, hoci samotný vznik pracovnej skupiny nepodporilo. O zmenách v paragrafe 363 však naďalej diskutovať nechce. Uviedol to podpredseda hnutia a minister práce Milan Krajniak v relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Myslím si, že v tomto má veľmi dôležitú úlohu generálny prokurátor, a že to oprávnenie, keď môže posúdiť, či je ktorýkoľvek človek v štáte stíhaný zákonne alebo nezákonne, by mal mať aj naďalej,“ uviedol s tým, že paragraf 363 v minulosti pomohol mnohým ľuďom, ktorí boli nespravodlivo stíhaní.

Sme rodina však nezavrhuje všetky zo 17 avizovaných návrhov, s ktorými by skupina prišla. „Návrh na to, aby o väzbe trestne stíhaného by rozhodoval iný sudca, ako ten, ktorý rozhodoval o jeho väzbe by Sme rodina podporila,“ povedal Krajniak.

Pracovnú skupinu v piatok (8. 10.) rozpustil premiér Eduard Heger (OĽANO), keďže podľa jeho slov dosiahla podstatu riešení. Návrhy vláda zverejní, až keď bude na nich politická dohoda.

„Dôvera v inštitúcie vždy vychádza z dôvery vo vládu, ktorú aktuálne máme,“ uviedol líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini a pripomenul, že 80 percent Slovákov súčasnej vláde nedôveruje. Zriadenie pracovnej skupiny považuje za „figový list“.

Myslí, že namiesto komisie mala vláda vymeniť ministra vnútra a policajného prezidenta, „ktorý bude mať rešpekt“ a policajných funkcionárov. Zásahy do paragrafu 363 či oddelenie špeciálnej a generálnej prokuratúry Hlas-SD odmieta.

Kritizoval tiež, že policajný prezident Štefan Hamran vrátil obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) do práce a nepostavil ich dočasne mimo službu.

Podľa Krajniaka je slovenská spoločnosť v stave, že väčšina ľudí neverí žiadnej štátnej autorite a politici to môžu napraviť tak, že začnú ľuďom skutočne pomáhať.

Krajniak nerozumie, prečo rezort zdravotníctva rieši ziskové nemocnice

Hnutie Sme rodina sa na vláde postavilo proti plánovanej reforme nemocníc. „Potrebujem argument, prečo rýpeme do nemocníc, ktoré sú v zisku a poskytujú zdravotnú starostlivosť a v zásade aj ľudia v tých regiónoch sú spokojní, a zároveň máme iks štátnych nemocníc, ktoré jednoducho fungujú zle. Tak sa zamerajme na to,“ povedal Krajniak a upozornil na to, že stratu vykazujú predovšetkým štátne nemocnice. Ako dodal, dôležité je zistiť, prečo vôbec v nemocniciach vznikajú dlhy.

Ministerstvo zdravotníctva už skôr odmietlo, že by sa šli rušiť nemocnice, šlo by len o centralizáciu niektorých zdravotných úkonov.

Pellegrini kritizoval, že podľa neho vláda nezvládla komunikáciu s ľuďmi v otázke reformy zdravotníctva, rovnako ako z jeho pohľadu pri ostatných reformách. Nevyhnutnosť reformy zdravotníctva však nepopiera.

Riešením diskriminácie žien, ktoré vychovali deti, je rodičovský bonus, tvrdí Krajniak

Rodičovský bonus by podľa ministra práce vyriešil dôchodkovú diskrimináciu žien, ktoré vychovali deti. „To, čo navrhujeme znamená, že nikto nebude platiť viac ako to, čo platí teraz do dôchodkového systému, akurát jedna časť z toho, čo platíme všetkým, by išla priamo našim rodičom,“ vysvetlil Krajniak.

Pellegrini skritizoval Krajniaka, že zrušil strop odchodu do dôchodku a nahradil ho individuálnym dôchodkovým stropom, ktorý umožní odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch. „Po 40 rokoch nebude môcť ísť nikto do dôchodku, pokiaľ si neuvedomí, že to je veľmi skrátený predčasný dôchodok,“ povedal Pellegrini a dodal, že podľa neho rodičovský bonus bude benefitom len pre rodičov dobre zarábajúcich detí.

Prvá pomoc pre podnikateľov sa nezmenší

Minister práce ubezpečil podnikateľov, že ako prvú pomoc dostanú rovnaký obnos peňazí ako vlani. „Došlo k omylu zo strany tých, ktorí kritizovali toto opatrenie. Podľa mojich informácií z piatka je ten výpočet správny a podnikatelia si môžu byť istí, že toľko, koľko dostávali na začiatku pandémie za prvú pomoc, budú dostávať aj za september.“

Pellegrini uviedol, že Hlas-SD navrhoval zníženie DPH v oblasti gastra na 5 percent, no „koalícia toto zmietla zo stola.“ Líder Hlasu-SD sa obáva, že pomoc pre podnikateľov v gastro sektore nebude dostatočná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko