Na hlavný obsah

Smer-SD chce podať návrh na odvolanie ministra Krajniaka

Za ľudí nepodporí prípadné plošné zatváranie prevádzok.

Smer-SD chce podať návrh na odvolanie ministra Krajniaka
Na snímke poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: RTVS

V súvislosti s podvodom úradu práce v Pezinku pri čerpaní pandemickej podpory chce opozičný Smer-SD podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k odvolaniu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Povedal to poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) v nedeľu (24. 10.) v politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa neho minister práce pochybil a mal by odstúpiť. Povedal, že ide o „flagrantné porušenie“ toho, čo si koalícia stanovila v programovom vyhlásení vlády. Hovorí, že keby ministerstvo fungovalo správne, vedelo by už skôr overiť oprávnenosť daných žiadostí.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) považuje Krajniakov krok, že okamžite po odhalení posunul celú záležitosť polícii, za dôležitý. Na otázku, či má minister jej dôveru však neodpovedala. Zneužívanie pandemickej pomoci označila za „chrapúnske“ a očakáva exemplárne tresty pre zodpovedných.

V sobotňajšej diskusii RTVS Sobotné dialógy premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že zneužitie tejto pomoci považuje za „neskutočnú nehoráznosť“, no minister Krajniak jeho dôveru má.

Krajniak v piatok (22. 10.) informoval, že podozrivé sú štyri osoby, ktoré pracovali na bežných úradníckych pozíciách na úrade práce v Pezinku. So všetkými ukončili pracovný pomer.

Pandemická situácia

Predsedníčka strany Za ľudí označila tretiu vlnu koronavírusu za pandémiu nezaočkovaných. Vyzvala na kolektívnu zodpovednosť a považuje za úlohu politikov nabádať ľudí k očkovaniu, aby tak chránili nielen seba, ale aj svoje okolie a napokon i celé Slovensko.

Zdôraznila, že jej strana nepodporí prípadné celoplošné zatváranie prevádzok či iné tvrdé protipandemické opatrenia.

Blanár povedal, že nízka miera zaočkovanosti je spôsobená aj nízkou dôveryhodnosťou vlády. Spomínal, že podľa určitého výskumu dôveruje súčasnej vláde len zhruba 15 % opýtaných. Tvrdí, že vláda by mala otvorene komunikovať s občanmi, no samotné očkovanie musí byť dobrovoľné.

Remišová oponovala, že „dôveryhodnosť vlády nie je rozhodujúcim faktorom v očkovaní“. Ilustrovala to na príklade Belgicka, kde je údajne nižšia dôvera vo vládu, no vyššia zaočkovanosť.

Naopak, tvrdí, že práve opozícia v čase, keď by mala ľudí nabádať k očkovaniu, využíva radšej ich strach a pocit neistoty. Kritizovala aj protivládny protest v Rimavskej Sobote organizovaný Smerom, kde neboli dodržané základné hygienické opatrenia.

Myslí si, že ak by bol Smer vo vláde, tak by ľuďom vehementne odporúčal očkovanie, no teraz robia opak. Považuje to za neskutočné pokrytectvo. Pripomenula, že vláda Petra Pellegriniho (Hlas-SD) svojho času navrhovala, aby deti bez základného očkovanie nemohli navštevovať materské školy. „Škodíte vašim voličom a celému Slovensku,“ dodala.

S ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) sa chce rozprávať o zriadení poradenskej linky, kam by sa mohli obracať ľudia, ktorí majú pochybnosti alebo obavy z očkovania.

Na otázku, či vláda neplánuje zaviesť povinné covidové pasy povedala, že zvažujú viaceré alternatívy. Uviedla však, že zaočkovaní by mali mať nejaké výhody. Aj zamestnávateľ by mal mať právo odmeniť zaočkovaných zamestnancov, tvrdí.

Reformné plány

Ak chceme posunúť Slovensko dopredu, potrebujeme reformy, myslí si Remišová. Argumenty predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vôbec neberie, no priznala nutnosť dohody celej koalície, teda aj Kollárovho hnutia.

Nový návrh súdnej mapy nepovažuje za dostatočný. Avizovala, že strana Za ľudí ju v takejto forme nepodporí. Nerieši totiž najväčšie problémy v súdnictve, za ktoré považuje najmä neprimeranú dĺžku súdnych konaní a korupciu sudcov. „Zrušiť štyri súdy nie je reforma,“ povedala.

Blanár si myslí, že pre neschopnosť koalície dohodnúť sa na znení jednotlivých reforiem Slovensko príde o dotácie z plánu obnovy, ktorých čerpanie je podmienené práve ich uskutočnením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko