Na hlavný obsah

Spoločné vyhlásenie EÚ a NATO bude do júna 2022, tvrdí Charles Michel

Predseda Európskej rady to uviedol počas samitu v Slovinsku.

Spoločné vyhlásenie EÚ a NATO bude do júna 2022, tvrdí Charles Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) a Severoatlantická aliancia (NATO) vypracujú novú spoločnú deklaráciu do júna 2022, keď sa má konať ďalší samit NATO. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu Európskej rady Charla Michela o výsledkoch prvého dňa neformálneho samitu EÚ, ktorý sa koná v slovinskom Brde pri Kranju.

Účastníci samitu v Slovinsku v utorok (5. 10.) diskutovali o koncepte nového obranného systému EÚ s názvom Strategický kompas EÚ a plánujú vytvorenie síl rýchlej reakcie EÚ. Ako Michel potvrdil, táto stratégia a plány síl pre rýchlu reakciu by mali byť odobrené v marci 2022.

Michel vo svojom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené aj na sociálnych sieťach, informoval, že šéf európskej diplomacie Josep Borrell predloží prvý návrh tzv. strategického kompasu v novembri 2021 s tým, že EÚ ho prerokuje v decembri a schváli ho  v marci na pravidelnom zasadnutí Európskej rady pre obranu. Dodal, že „novú politickú deklaráciu s NATO sa budeme snažiť dosiahnuť pred samitom NATO v júni 2022“.

Vo svojom vyhlásení Michel opäť ubezpečil, že spolupráca medzi EÚ a NATO je základným kameňom bezpečnosti európskeho spoločenstva. EÚ je podľa Michela horlivým zástancom multilateralizmu a obhajcom medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, je otvorená svetu a odmieta protekcionizmus.

„Zaviazali sme sa spolupracovať s našimi spojencami a partnermi s podobným zmýšľaním, najmä s USA a v rámci NATO, ktoré je základným kameňom našej bezpečnosti,“ zdôraznil Michel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet