Na hlavný obsah

Sputnik v spreji. Rusko začne s testovaním vakcíny na dospelých

Nosový sprej sa bude podávať v dvoch dávkach.

Sputnik v spreji. Rusko začne s testovaním vakcíny na dospelých
Na archívnej snímke z 6. augusta 2020 vakcíny proti ochoreniu Covid-19 v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko začne testovať na dospelých dobrovoľníkoch svoju vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 podávanú formou nosového spreja. Informovala o tom v stredu (13. 10.) agentúra Reuters.

Podľa dokumentu zverejneného v štátnom liekovom registri budú výskumníci dobrovoľníkom aplikovať vakcínu na klinike v Petrohrade. Nosový sprej sa bude podávať v dvoch dávkach, rovnako ako je tomu pri injekčnej forme.

Ruské úrady v júni oznámili, že otestovali očkovaciu látku proti covidu vo forme nosného spreja na deťoch vo veku 8 až 12 rokov.

Úmrtia rekordne pribúdajú, záujem o očkovanie je nízky

Prezident Vladimir Putin v utorok (12. 10.) vyhlásil, že Rusko potrebuje urýchliť očkovanie proti koronavírusu. V krajine v posledných týždňoch opakovane padajú denné rekordy v počte úmrtí súvisiacich s covidom. Záujem o očkovanie je však v Rusku nízky, plne zaočkovaných je zatiaľ len približne 30 percent obyvateľov.

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo Sputnik V už v auguste roku 2020 – išlo o vôbec prvú vakcínu na svete proti chorobe COVID-19. Používanie Sputnika V bolo odvtedy schválené už v približne 70 krajinách sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet