Na hlavný obsah

Srbsko uvoľňuje blokádu hraníc s Kosovom. Štátne symboly sa budú dočasne prelepovať

Konflikt riešila aj EÚ prostredníctvom Lajčáka.

Srbsko uvoľňuje blokádu hraníc s Kosovom. Štátne symboly sa budú dočasne prelepovať
Hraničný priechod Jarinje medzi Srbskom a Kosovom.

Srbsko na základe dohody vyrokovanej Európskou úniou stiahlo nákladné vozidlá a osobné autá, ktoré blokovali hraničné priechody s Kosovom. Na ich miesto potom nastúpili vojaci Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom v sobotu (2. 10.) agentúra Reuters s tým, že sa očakáva rovnako skorý odchod kosovských policajných špeciálnych síl z prihraničnej oblasti.

Medzi Kosovom a Srbskom rástlo v posledných dvoch týždňoch napätie po tom, čo Priština prestala na kosovské územie púšťať autá so srbskou registračnou značkou. Srbi v reakcii zablokovali hraničné priechody.

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova a s tým aj napríklad jeho právo na registráciu áut. Belehrad preto už od vyhlásenia kosovskej nezávislosti v roku 2008 nepúšťa vozidlá s kosovskou značkou na územie Srbska a od vodičov žiada, aby si ju vymenili.

Priština 20. septembra oznámila, že zavedie recipročné opatrenia a prestane na kosovské územie púšťať vozidlá so srbskou značkou. Srbskí vodiči preto začali blokovať dva prechody Jarinje a Brnjak, na ktoré sa následne dostavili kosovské špeciálne sily. Srbská armáda potom zvýšila bojovú pohotovosť svojich príhraničných posádok.

Do sporu sa vložila EÚ prostredníctvom svojho osobitného splnomocnenca pre kosovsko-srbský dialóg Miroslava Lajčáka. Ten vo štvrtok (30. 9.) oznámil, že sa podarilo dosiahnuť dohodu.

Kosovo súhlasilo, že z hranice stiahne príslušníkov špeciálnych jednotiek a kosovskí Srbi rovnako odstránia barikády, ktoré vztýčili na hranici. Obe strany súhlasili s tým, že sa budú na poznávacích značkách pri prekročení hraníc dočasne prelepovať štátne symboly nálepkami, kým sa nenájde trvalé riešenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet