Na hlavný obsah

Srbsko zavádza povinnosť zdravotného preukazu pri večernej návšteve reštaurácií

Balkánsku krajinu trápia vysoké prírastky infikovaných.

Srbsko zavádza povinnosť zdravotného preukazu pri večernej návšteve reštaurácií
Na ilustračnej snímke žena pred srbskou vlajkou. Foto: TASR/AP

Srbsko zavedie zdravotný preukaz, ktorý bude nevyhnutné mať pri sebe pre vstup do reštaurácií, kaviarní a barov vo večerných hodinách. Uviedla to v stredu (20. 10.) premiérka Ana Brnabičová. Balkánska krajina bojuje s trvalo vysokými dennými prírastkami nových prípadov nákazy koronavírusom, poznamenala agentúra Reuters.

Ľudia, ktorí budú chcieť po desiatej hodine večer vstúpiť do kaviarní, hotelov, barov a reštaurácií, budú musieť od soboty (23. 10.) predložiť digitálny alebo papierový certifikát dokazujúci, že boli zaočkovaní proti koronavírusu, testovaní s negatívnym výsledkom, alebo sa zotavili z choroby.

V krajine, ktorá má 6,7 milióna obyvateľov, denne v priemere pribúda okolo 6 000 prípadov koronavírusu. Od začiatku pandémie sa nakazilo viac ako milión Srbov, z ktorých 9 214 nákaze podľahlo.

„Epidemická situácia je stále katastrofálna a neupokojuje sa,“ povedala Brnabičová na tlačovej konferencii v Belehrade. „Ak niekto uvažuje o podvádzaní (s preukazom), môže podvádzať len svoje vlastné rodiny, deti, rodičov a starých rodičov a nakaziť ich,“ dodala.

Aby sa zamedzilo šíreniu koronavírusu, krajina už zaviedla povinné nosenie rúšok vo vnútri budov a udržiavanie odstupov, ale mnohí, vrátane niektorých vysokých štátnych činiteľov, to odmietajú.

Srbsko vlani schválilo pre svoj vakcinačný program vakcínu spoločnosti Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, čínsku vakcínu Sinopharm a ruský Sputnik V. Zatiaľ len asi polovica srbskej populácie je plne zaočkovaná, a to hlavne pre silné nálady proti očkovaniu, dodal Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet