Na hlavný obsah

Štát mal poslať milióny eur schránkovým firmám, tvrdia investigatívci

Ide o 28 firiem, ktoré vlastnia zahraniční občania.

Štát mal poslať milióny eur schránkovým firmám, tvrdia investigatívci
Ilustračné foto z ministerstva práce. Foto: TASR

Milióny eur z pandemickej pomoci mal štát poslať cez pezinský úrad práce schránkovým firmám. Prišlo na to Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Podľa zistení centra malo ísť o 24 miliónov eur, ktoré úrad práce v Pezinku medzi júnom a augustom tohto roka vyplatil podozrivým firmám, ktoré si nezakladajú účtovné závierky a nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov. Viaceré z nich majú aj dlhy na daniach.

Centrum zistilo, že ide o 28 schránkových firiem, ktoré vlastnia zahraniční občania, väčšinou z Grécka a Chorvátska. Spája ich tiež, že všetky podpísali zmluvu o poskytovaní štátnej prvej pomoci s pezinským úradom práce a nakoniec im bola vyplatená pandemická pomoc spätne za mesiace medzi októbrom 2020 a májom tohto roka.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v spoločnom vyhlásení s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) uviedlo, že všetci žiadatelia o príspevky z projektu Prvá pomoc podpisujú čestné vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú správnosť uvedených údajov.

Nie je podľa nich fyzicky možné overiť detaily každej formálne správne vyplnenej žiadosti s podpísaným čestným vyhlásením pred vyplatením pomoci.

„Samozrejme, už od začiatku vyplácania prvej pomoci ÚPSVaR a MPSVR SR upozorňovali žiadateľov, že žiadosti a čestné vyhlásenia budú priebežne námatkovo kontrolované,“ napísal rezort s ústredím.

Ministerstvo však od začiatku pandémie vyplatilo viac než dve miliardy eur cez viac ako 1,36 milióna platieb, nie je preto podľa nich fyzicky možné vopred overiť detaily každej žiadosti.

ÚPSVaR a MPSVR tvrdia, že sú si vedomé možného zneužívania pomoci a nastavili systémové a interné kontrolné mechanizmy, na základe ktorých sa darí identifikovať možné zneužívania krízového systému pomoci ľuďom.

„Aj v spomínanom prípade ministerstvo spolu s ústredím preverili možné zneužitie systému štátnej pomoci a na základe toho okamžite konali, bolo podané trestné oznámenie a vec bola postúpená orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika