Na hlavný obsah

Štát spustí bezplatné rodinné poradne

Ide o reakciu na rastúce napätie v rodinách.

Na Slovensku vzniknú bezplatné rodinné poradne. Rezort práce sa tak chce vložiť do riešenia napätia a konfliktov v rodinách, ich nárast priniesla pandémia. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si od odborníkov v teréne sľubuje aj nižšiu rozvodovosť.

Hádky, násilie, psychické týranie. Dôsledky pandémie si odnášajú aj rodinné vzťahy. Pribúdajú telefonáty na tiesňové linky a zapĺňajú sa aj čakárne psychológov.

Tým, že ľudia boli unavení a frustrovaní z celej tej situácie spôsobilo, že vlastne mnohé konflikty riešili oveľa emotívnejšie bez nadhľadu,“ povedala psychologička Zuzana Kurucová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Posledný prieskum Inštitútu pre výskum práce a rodiny ukázal, že viac ako 41 percent ľudí zažilo minulý rok zvýšené napätie v domácnosti.

Paradoxne štatistiky ukazujú, že rozvodovosť sa nezvýšila, lebo mnohí ľudia boli vystavení extrémnemu množstvu stresorov a nechceli si pridávať ďalší stres, a to je neistota z budúcnosti,“ dodala psychologička.

Pomôcť zlepšiť situáciu v rodinách chce teraz rezort práce. Prišiel s projektom rodinných poradní. Odborníci v nich budú pomáhať zadarmo a anonymne. Poradia osobne, telefonicky a výnimočne pôjdu aj za klientmi do terénu. Fungovať by mali samostatne.

Podľa sociologičky sú poradne pre rodiny dobrým krokom a mohli by pomôcť tam, kde individuálne sedenia nepomáhajú. Pozitívne vníma najmä to, že budú bezplatné.

Na Slovensku vznikne zatiaľ päť pilotných poradní. V Nových Zámkoch, Trenčíne, Žiline, Humennom a Košiciach. Fungovať začnú postupne od januára budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko