Na hlavný obsah

Štát zaplatí za poistencov o 232 miliónov menej. Hlas-SD adresoval výzvu Lengvarskému

Podľa ministra sa starostlivosť nenaruší.

Štát zaplatí za poistencov o 232 miliónov menej. Hlas-SD adresoval výzvu Lengvarskému
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štát zaplatí za svojich poistencov v tomto roku menej. Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Agentúre TASR to potvrdili viaceré od seba nezávislé zdroje.

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume, vyplýva z dokumentu, ktorý má TASR k dispozícii.

Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.

Opozícia to kritizuje

Opozičný Hlas-SD v tejto súvislosti vyzval Lengvarského, aby sa vzdal svojej pozície v prípade, že sa nepostaví voči snahe Matoviča o ušetrenie finančných prostriedkov na platbách zdravotným poisťovniam.

Lengvarský požiadavke Matoviča podľa predsedu Hlasu Petra Pellegriniho vyhovel a informoval poisťovne, že za posledný kvartál roka 2021 dostanú o 65 % peňazí menej, ako mali dostať. Strana tvrdí, že ak budú tieto peniaze poisťovniam chýbať, naruší sa plánovaná zdravotná starostlivosť, následne aj tá akútna.

Bývalý minister zdravotníctva a poslanec Richard Raši hovorí, že ak sa Lengvarský Matovičovi nepostaví, „hádže slovenských pacientov cez palubu a obetuje celé slovenské zdravotníctvo“.

Doplnil, že už pri schvaľovaní rozpočtu pre rezort zdravotníctva na rok 2021 sa hovorilo o tom, že polovica týchto peňazí má byť viazaná na výdavky pre zdravotné poisťovne. „Teraz sa však poisťovne dozvedia, že dostanú ešte mene peňazí, ako počítali,“ dodal.

Ministerstvá a premiér reagujú

Podľa Lengvarského majú interpretácie tohto rozhodnutia jediný cieľ, a to „vyvolať vášne“. Rozhodnutie podľa neho vychádzalo z reálnych finančných podkladov. „Nie je na tom nič, čo by malo vyvolávať obavu z poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ dodal.

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) sa tohto roku nevyčerpal balík na klasickú medicínu a minulo sa z neho v dôsledku pandémie menej. „Peniaze na boj s covidom boli poskytované,“ uviedol.

Ministerstvo financií SR tvrdí, že očakávaním historického výpadku odvodov štát zvýšil pred rokom svoju platbu o skoro 300 miliónov eur na 1,43 miliardy. „Keďže takýto veľký výpadok ale nenastal, túto sumu z časti premietame naspäť,“ uviedlo. Zároveň v súvislosti s prichádzajúcou treťou vlnou očakáva odklad poskytnutia zdravotnej starostlivosti vo finančnom vyjadrení približne 200 miliónov eur z konca tohto roka na začiatok ďalšieho.

„Nárast príjmov a efekt odsunu zdravotnej starostlivosti ministerstvo financií dokopy kvantifikovalo na sumu 232 miliónov. Ministerstvo financií SR preto zdôrazňuje, že zdravotníctvu žiadne prostriedky neberie, len ich presúva na obdobie, keď budú potrebné,“ doplnil rezort.

Štátna poisťovňa rokuje s rezortom

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) tvrdí, že vie o tom, že platba za poistencov štátu má klesnúť. Ako za štátnu zdravotnú poisťovňu uviedla Eva Peterová, s rezortom o tejto téme aktívne komunikujú.

„Cieľom VšZP je za každých okolností pôsobiť tak, aby na celom Slovensku bola zabezpečená plnohodnotná zdravotná starostlivosť,“ ubezpečila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika