Na hlavný obsah

Štátne nájomné bývanie nemá byť pre sociálne slabších, ale pre relatívne solventných ľudí

Regulované nájomné by sa nemenilo 25 rokov.

Hnutie Sme rodina chce zákonom o nájomnom bývaní spustiť úplne novú kategóriu bývania na Slovensku. Predkladatelia návrhu zdôrazňujú, že nie je určený pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, ale pre relatívne solventných ľudí, ktorí nechcú mať byt vo vlastníctve. Politickí partneri a ekonómovia návrhu vyčítajú riziká pre štátny rozpočet.

Navrhované štátne nájomné bývanie je určené solventnejším ľuďom, ktorí nechcú byt vlastniť, prípadne si nechcú alebo nemôžu zobrať hypotekárny úver.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výška nájomného napríklad v štandardnom dvojizbovom byte by bola okolo 300 eur + energie a ďalšie služby spojené s užívaním bytu. Keďže pôjde o regulované nájomné, nemenilo by sa 25 rokov. Návrh prešiel v parlamente do druhého čítania aj napriek tomu, že k nemu majú niektorí poslanci výhrady.

Prepočty v týchto dňoch konzultujú s rezortom financií, ktoré sa nateraz k návrhu nevyjadruje. Podľa prekladateľa zákona Štefana Holého (Sme rodina) analýzy dokazujú, že za 25 rokov sa peniaze investorovi vrátia – ak štát zagarantuje stabilné podnikateľské prostredie.

Nájomcovia budú chránení štátnou reguláciou nájmu, ktorá im zabezpečí, že sa nájomné po celý čas dvíhať nebude. S výnimkou zohľadnenia inflácie. Návratnosť by mala investorom zabezpečiť práve zložka nájomné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika