Na hlavný obsah

Štátny rozpočet: Škrtanie a zase škrtanie

Premiér očakáva dohodu koalície.

Štátny rozpočet: Škrtanie a zase škrtanie
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas rokovania vlády. Foto: TASR

Termín schvaľovania štátneho rozpočtu na budúci rok sa blíži a rokovania o jeho finálnej podobe stále pokračujú. Na štvrtkovom (7. 10.) rokovaní vlády to potvrdili viacerí ministri.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) je presvedčený, že k dohode predsa len dôjde. Opozícia kritizuje vládu, že 15. október je pred dverami, ale obsah rozpočtu podľa Smeru-SD nikto nevidel. Téme sa venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Škrtanie a ešte raz škrtanie. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predložil rezortným šéfom návrh rozpočtu, ktorý počíta s deficitom viac ako 4 % DHP. Ministri si podľa neho pýtali viac, ako je v súčasnosti možné. „Navyše 6,6 miliardy voči ich bežným výdavkom. V podstate chceli o tretinu viac, aby sme ľuďom rozdali peňazí, ale nikto neprišiel s návrhom, kde by sme tie peniaze zobrali. Nikto nedostane nič navyše, aby sme boli zodpovední voči našim deťom a vnúčatám,“ odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Dodal, že škrty sa dotknú aj pandemických výdavkov. Pokiaľ by koalícia odsúhlasila zákon o dlhovej brzde, výdavkových limitoch či zákon, ktorý by zastabilizoval dôchodky, Matovič bude s Európskou komisiou rokovať o prehĺbení deficitu.

Ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) má však výhrady k daňovej brzde, ktorá je, naopak, pre liberálov kompromisom. „Nepoznám jediného ekonóma, ktorý by hovoril, že dať daňovú brzdu do ústavy je dobrá vec. Všetci zhodne hovoria, že do ústavy by sa ideologické veci dávať nemali,“ vysvetlila.

Uťahovanie opaskov

Uťahovanie opaskov pripúšťajú viaceré rezorty. „Investičný dlh ministerstva vnútra je 300 miliónov, ktorý sme zdedili, čiže to sú momentálne nereálne sumy. Samozrejme, počítame s plánom obnovy, kde máme sľúbené peniaze, a tam máme priority – výmena vozového parku, ktorý je deväť rokov zastaraný,“ priblížil šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Železničná infraštruktúra to podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) pocíti. „Aspoň vlakovú dopravu budeme vedieť udržať v akom-takom režime,“ avizoval.

Premiér verí, že koalícia sa na štátnom rozpočte včas zhodne. „Snažíme sa vyrokovať rozpočet tak, aby sme vedeli sanovať aj časť dlhu, ktorý sme zdedili, ale do 15. októbra máme ešte čas„.

Predseda opozičného Smer-SD Robert Fico upozornil, že štátny rozpočet sa musí dostať na rokovanie vlády do 15. októbra. „Pokiaľ viem, tak sociálni partneri netušia, nikto netuší nič,“ dodal. Prízvukoval, že dôležitou súčasťou rokovaní o štátnom rozpočte sú aj sociálni partneri. Heger prisľúbil, že s nimi budú hovoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika