Na hlavný obsah

Štefan Ágh je vinný v kauze zmeniek, odsúdili ho na 13 rokov

Obžalovaný sa vyhlásenia verdiktu nezúčastnil.

Štefan Ágh je vinný v kauze zmeniek, odsúdili ho na 13 rokov
Na snímke obvinený Štefan Ágh. Foto: TASR

V kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek je Štefan Ágh vinný. Rozhodol o tom v utorok (12. 10.) senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný má zákonnú lehotu na podanie odvolania.

Odsúdili ho na 13 rokov. Súd ho uznal za vinného za obzvlášť závažný trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom. Obžalovaný ani jeho obhajca Štefan Neszméry sa na vyhlásení verdiktu nezúčastnili.

Odpykať si ho má v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Súd tiež obžalovanému uložil peňažný trest 5 000 eur a ochranný dohľad. Pokiaľ by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest v rozmedzí päť mesiacov väzenia.

„Tento senát verí slovenským znalcom. Závery znalcov neboli spochybnené,“ zdôvodnil rozhodnutie rozsudku predseda trojčlenného senátu ŠTS. Pôvodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta navrhoval Ághovi 14 rokov odňatia slobody, ktoré si mal odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia.

Vo veci sa pojednávalo takmer rok. Hoci Šanta navrhoval o rok vyšší trest, povedal, že trest je akceptovateľný. Právni zástupcovia TV Markíza trest tiež akceptovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko