Na hlavný obsah

Storočný bývalý dozorca v nacistickom tábore vyhlásil, že je nevinný

Čelí obvineniu z asistovania pri viac ako 3 500 vraždách.

Storočný bývalý dozorca v nacistickom tábore vyhlásil, že je nevinný
Na snímke brána bývalého nacistického tábora smrti Sachsenhausen s nápisom "Arbeit macht frei" v nemeckom Oranienburgu. Foto: TASR/AP

Storočný bývalý dozorca v nacistickom koncentračnom tábore Josef Schütz v piatok (8. 10.) pred nemeckým súdom vyhlásil, že sa necíti byť vinným. Informuje o tom agentúra AFP.

„Som nevinný,“ vyhlásil Schütz, ktorý čelí obvineniam, že „vedome a ochotne“ asistoval pri vraždách 3 518 väzňov v koncentračnom tábore Sachsenhausen v meste Oranienburg blízko metropoly Berlín v období od roku 1942 do roku 1945.

Pri otázke v súvislosti s jeho prácou v tábore Schütz nástojil na tom, že „nevie nič“ o tom, čo sa tam stalo a „neurobil absolútne nič“.

Bývalý dozorca z koncentračného tábora pred súdom.
Na snímke bývalý dozorca z koncentračného tábora pred súdom.Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

Podľa obvinení však Schütz napomáhal a nabádal k „poprave sovietskych vojnových zajatcov zastrelením v roku 1942“ a vražde väzňov „použitím jedovatého plynu Cyklón B“.

Schütz je najstaršou osobou súdenou za účasť na vraždách tisícov väzňov z nacistickej éry, pripomína AFP. Počas procesu zostáva na slobode. Aj v prípade, že ho odsúdia, je vzhľadom na jeho vek krajne nepravdepodobné, že by išiel do väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet