Na hlavný obsah

Štúdia odhalila, že účinnosť očkovania proti covidu po 7 mesiacoch u väčšiny ľudí neklesá

Vyvracia tak zistenia predchádzajúceho výskumu.

Štúdia odhalila, že účinnosť očkovania proti covidu po 7 mesiacoch u väčšiny ľudí neklesá
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účinnosť očkovania takzvanými mRNA vakcínami proti covidu vo väčšinovej populácii v Taliansku po siedmich mesiacoch od podania druhej dávky neklesla, u niektorých skupín ľudí však mierny pokles účinnosti zaznamenali.

Podľa agentúry Reuters to v stredu (6. 10.) uviedol Taliansky zdravotnícky ústav (ISS), ktorý spoločne s talianskym ministerstvom zdravotníctva analyzoval dáta o viac ako 29 miliónoch ľudí očkovaných mRNA vakcínami. Medzi ne patria prípravky od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo od Moderny.

ISS zistil, že vo väčšinovej populácii poskytovalo očkovanie po siedmich mesiacoch od druhej dávky 89-percentnú ochranu pred infekciou. Ochranu proti úmrtiu a proti stavu, ktorý si žiada hospitalizáciu, potom ústav skúmal po šiestich mesiacoch od podania druhej dávky. Vo väčšinovej populácii zostala aj po uplynutí tohto času ochrana pred hospitalizáciou na 96 percentách a pred úmrtím na 99 percent.

Pokiaľ ide o ochranu proti infekcii, ISS dospel k iným záverom ako autori štúdie vykonanej spoločnosťou Pfizer zverejnenej v pondelok (4. 10.) v odbornom časopise Lancet. Táto štúdia tvrdí, že účinnosť vakcíny vyrobenej spoločnosťami Pfizer a BioNTech klesla po 6 mesiacoch z 88 percent na 47 percent.

Výskum uverejnený v časopise Lancet bol založený na elektronických zdravotných záznamoch o 3,4 milióna klientov amerického poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Rozdiely mohla spôsobiť skutočnosť, že v Taliansku a USA platia iné protikoronavírusové opatrenia, podotkla agentúra Reuters.

ISS ďalej uviedol, že u osôb so zníženou imunitou klesla ochrana proti infekcii už 28 dní po druhej dávke. Miera zníženia sa pritom značne líšila podľa toho, aké ochorenie oslabenie imunitného systému spôsobovalo.

U ľudí s takzvanými komorbiditami, teda u tých, ktorí súčasne trpia ďalšími ochoreniami, ale nemusia mať oslabenú imunitu, štúdia zaznamenala zníženie ochrany pred infekciou zo 75 percent po 28 dňoch od druhej dávky na 52 percent po uplynutí siedmich mesiacov.

Účinnosť očkovania u osôb starších ako 80 rokov a klientov domovov pre seniorov sa tiež mierne znížila, podľa ISS ale zostala nad 80 percentami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet