Na hlavný obsah

Štúdie o účinnosti ivermektínu sa podľa vedcov ukázali byť pochybné alebo podvodné

Obsahujú vážne chyby alebo známky manipulácie s údajmi.

Štúdie o účinnosti ivermektínu sa podľa vedcov ukázali byť pochybné alebo podvodné
Na snímke balenie lieku ivermektín. Foto: ČTK/Raphaël Lafargue/ABACAPRESS.COM

Vedecké štúdie, ktoré poukazujú na účinnosť lieku ivermektín proti ochoreniu COVID-19, obsahujú vážne chyby alebo vykazujú známky manipulácie s údajmi, napísal server BBC s odvolaním sa na zistenia štyroch nezávislých vedcov.

Tí posudzovali všetky dostupné štúdie, v ktorých sa liek testoval na ľuďoch infikovaných koronavírusom. Rešpektované klinické testy o účinnosti lieku potom podľa nich dospeli k záveru, že liek nemá vplyv na zdravotný stav pacientov s covidom.

Chybné štúdie o ivermektíne

Nezávislá skupina amerických a austrálskych lekárov a vedcov vyhodnotila všetky dostupné štúdie s kontrolnou skupinou o účinnosti ivermektínu u covidových pacientov.

Tieto štúdie by mali prinášať najdôveryhodnejšie výsledky. Skúmaní pacienti sú v nich náhodne rozdelení na dve skupiny, pričom prvej z nich podávajú liek a druhej neúčinnú látku, teda placebo. Tím sa zaoberal aj šiestimi pozorovacími štúdiami, ktoré len sledujú, čo sa deje s pacientmi, ktorí liek už berú.

Ako informuje BBC, päť z 26 štúdií podľa nezávislých výskumníkov vykazovalo známky falšovaných údajov, napríklad v nich boli u pacientov uvedené v podstate nemožné údaje, alebo v nich boli niektorí pacienti uvádzaní opakovane.

Ďalších päť štúdií obsahovalo faktické chyby, napríklad v nich boli zle spočítané čísla. O ďalších zasa nič nevedeli miestne zdravotné úrady alebo u nich panovalo podozrenie, že rozdelenie pacientov do skupín nebolo úplne náhodné.

Vedci došli k poznatku, že štúdie, ktoré najviac naznačovali účinnosť ivermektínu proti covidu, zároveň budili najväčšie podozrenie z manipulácie s dátami či nesprávneho postupu autorov.

Účinnosť spochybnila najväčšia štúdia i jeden z výrobcov

Najväčšiu a najkvalitnejšiu štúdiu týkajúca sa ivermektínu uskutočnila McMasterova univerzita v Kanade, ktorá však dospela k záveru, že užívanie lieku neprinieslo pacientom s covidom žiadny prospech. Spoločnosť Merck, ktorá je jednou z firiem, ktorá liečivo vyrába, vo februári vyhlásila, že nie sú žiadne vedecké dôkazy o účinnosti ivermektínu na liečbu pacientov s koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet