Na hlavný obsah

Súd poslal do väzenia členku Islamského štátu. Nechala umrieť dievčatko od smädu

Prokurátori žiadali doživotie.

Súd poslal do väzenia členku Islamského štátu. Nechala umrieť dievčatko od smädu
Obžalovaná Jennifer Wenischová si skrýva tvár pri príchode do súdnej siene. Foto: SITA/AP

Nemecký súd v pondelok (25. 10.) poslal na desať rokov do väzenia Jennifer Wenischovú, bývalú členku teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Žena čelila obžalobe, že nechala v Iraku zomrieť päťročnú jezídske dievčatko od smädu. Informovala o tom agentúra DPA. Prokurátori žiadali, aby ženu odsúdili na doživotie za vraždu a vojnový zločin.

Tridsaťročnú Wenischovú, ktorá pochádza z Dolného Saska, odsúdili za činy, ktoré sa odohrali v Iraku, kde pôsobila v radoch IS. Jej vtedajší manžel priviazal na reťaz päťročné jezídske dievčatko a nechal ju zomrieť od smädu. Podľa súdu žena nič neurobila, aby dievča zachránila. Pár tiež využíval matku dievčaťa ako domácu otrokyňu.

Súd ženu uznal vinnou z členstva v teroristickej organizácii v zahraničí, z účasti na pokuse o vraždu a pokuse o vojnový zločin a zo zločinu proti ľudskosti. Bývalého manžela Wenischovej súdia za smrť a týranie dievčaťa vo Frankfurte nad Mohanom, rozsudok sa očakáva na konci novembra.

Prokurátor uviedol, že je s rozsudkom spokojný, pretože súd potvrdil hlavné body obžaloby. „Pre nás je to víťazstvo,“ vyhlásil obhajca Ali Aydin. Odsúdená žena, ktorá strávila vyše tri roky vo väzbe, bude môcť o niekoľko rokov požiadať o predčasné prepustenie, uviedla DPA. Obžaloba a obhajoba zvažujú odvolanie.

Žena počas procesu uviedla, že proti manželovi nezasiahla, pretože sa ho bála. Povedala tiež, že súd neprihliada len na jej skutky, ale aj na aktivity IS ako celku, čo odporuje princípom právneho štátu. Jej obhajcovia tiež tvrdili, že dievča týranie prežilo. To ale odmietla matka dievčaťa, ktorá žije v Nemecku a v procese bola kľúčovým svedkom.

Podľa agentúry AFP bol proces v Mníchove prvým súdom za hranicami Iraku vo veci zločinov, ktorých sa na náboženskej menšine jezídov dopustil IS. Ten v roku 2014 obsadil severný Irak, kde jezídi žijú, a zostala tam až do roku 2017, keď sa ju z oblasti podarilo vytlačiť.

Do príchodu IS žilo v horách v okolí Sindžáru okolo pol milióna príslušníkov jezídskej menšiny. Islamisti následne tisíce jezídskych mužov brutálne zavraždili a tisíce žien a detí uniesli a zotročili. Zhruba 360 000 jezídov pred islamistami utieklo. OSN ťaženie IS proti jezídom označila za genocídu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet