Na hlavný obsah

Súd so sekretárkou z koncentračného tábora pokračuje

Pojednávanie predtým prerušili z dôvodu jej úteku.

Súd so sekretárkou z koncentračného tábora pokračuje
Na snímke príslušníci justičnej stráže stoja v prázdnej súdnej sieniv procese proti 96-ročnej bývalej sekretárke z koncentračného tábora Stutthof. Foto: TASR/DPA

V nemeckom meste Itzehoe sa v utorok (19. 10.) začne odložený súdny proces s bývalou sekretárkou z koncentračného tábora Stutthof, ktorá sa 30. septembra nedostavila na súd. Informovala o tom agentúra AFP.

Irmgard Furchnerová, ktorá má 96 rokov, čelí obvineniam zo spoluúčasti na vraždách 10 000 ľudí. Koncom septembra sa mala dostaviť na prvé pojednávanie. Predseda senátu Dominik Gross však na úvod procesu vyhlásil, že žena je na úteku. Úrady na ňu následne vydali zatykač.

Dôchodkyňa opustila opatrovateľský dom v meste Quickborn neďaleko Hamburgu. Údajne si zavolala taxík a dala sa odviezť na zastávku metra Norderstedt Mitte. Zadržali ju o niekoľko hodín po úteku. Polícia ju následne vzala do väzby.

Úrady ju však po piatich dňoch prepustili pod podmienkou, že bude dodržiavať „preventívne opatrenia“, uviedla hovorkyňa súdu v Itzehoe Frederike Milhofferová. Podľa medializovaných informácií pripevnili Furchnerovej na nohu monitorovací náramok.

Napriek svojmu pokročilému veku bola Furchnerová uznaná za zdravotne spôsobilú postaviť sa pred súd. Podľa žalobcov žena vybavovala v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof všetku korešpondenciu pre veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho.

„Písala príkazy na deportáciu a popravu, ktoré jej diktoval Hoppe,“ povedal v septembrovom rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu NDR právnik Christoph Rückel.

Furchnerovej obhajca Wolf Molkentin ešte pred prvým pojednávaním tvrdil, že nie je jasné, či jeho klientka vedela, aký osud čaká ľudí deportovaných do koncentračných táborov. Žena bola v tábore zamestnaná od júna 1943 do apríla 1945. Keď nastúpila ako stenografka, mala len 18 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet