Na hlavný obsah

Súd zbavil viny talianskeho expremiéra Berlusconiho

Bol obžalovaný z uplácania svedkov.

Súd zbavil viny talianskeho expremiéra Berlusconiho
Na archívnej snímke bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Súd vo štvrtok (21. 10.) oslobodil spod viny talianskeho expremiéra a mediálneho magnáta Silvia Berlusconiho v procese, v ktorom bol obžalovaný z uplácania svedkov. Uviedli to tlačové agentúry ANSA a Reuters.

Proces sa týkal divokých večierkov v Berlusconiho vile, na ktoré pred rokmi sprostredkovatelia najímali prostitútky. V kauze nazvanej podľa jedného z dievčat, Rubygate, čelil Berlusconi aj obžalobe z plateného sexu s maloletou v roku 2010.

V roku 2015 ho najvyšší súd definitívne zbavil viny pre nedostatok dôkazov. V roku 2018 však začal nový proces v tejto kauze a Berlusconi v ňom čelil obžalobe z ovplyvňovania svedkov.

Súdne pojednávania museli byť tento rok niekoľkokrát odložené preto, lebo Berlusconi krátko pred nimi nastúpil do nemocnice na rôzne vyšetrenia. Vlani na jeseň totiž prekonal koronavírus.

Pre niekoľkoročné odklady si súd v septembri vyžiadal zdravotný posudok, Berlusconi sa ale odmietol podrobiť prehliadke. Súd potom rozhodol, že pojednávania budú pokračovať aj bez toho.

V minulosti figuroval Berlusconi vo viacerých súdnych kauzách. Bol odsúdený aj za daňové úniky, pričom dostal alternatívny trest všeobecne prospešných prác v domove dôchodcov.

Berlusconiho posledná vláda sa rozpadla v roku 2011 pre rozpočtovú krízu a škandál vyvolaný večierkami, na ktoré boli pozvané modelky i neplnoleté dievča prezývané Ruby. Práve tá bola predmetom jedného z Berlusconiho súdnych procesov, v ktorom bol expremiér roku 2015 oslobodený.

Jeho strana Forza Italia stratila veľa priaznivcov, ale je stále hráčom na talianskej politickej scéne, napísala pred časom agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet