Na hlavný obsah

ŠÚKL eviduje doposiaľ 8 733 hlásení o nežiaducich účinkoch vakcín proti covidu

Z nich 1 041 vyhodnotil ako závažných.

ŠÚKL eviduje doposiaľ 8 733 hlásení o nežiaducich účinkoch vakcín proti covidu
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

K 13. októbru evidoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) 8 733 hlásení podozrení na nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Z celkového počtu hlásení nežiaducich účinkov ústav vyhodnotil 1 041 ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojej webstránke.

Najviac takýchto účinkov hlásia pri vakcíne Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, a to 4 153 prípadov, z čoho 568 ústav vyhodnotil ako závažných. Došlo aj k jednému úmrtiu. Ako závažné účinky označili napríklad stratu vedomia, trombózu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu a iné.

Pri vakcíne Spikevax od Moderny zaznamenali 1 156 nežiaducich účinkov, z toho 115 závažných a jedno úmrtie. Medzi závažnými nežiaducimi účinkami evidujú dočasnú paralýzu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombózu, kolaps, stratu vedomia, myokarditídu, náhlu cievnu mozgovú príhodu a pľúcnu embóliu.

Pri vakcíne Vaxzevria od AstraZenecy evidujú 3 067 prípadov, z čoho 314 spĺňa známky závažného účinku. Pri tejto vakcíne hlásia dve úmrtia. Medzi závažnými účinkami sa objavili napríklad kolaps, trombóza dolných končatín, trombocytopénia či paréza tvárového nervu.

Pri jednodávkovej vakcíne Janssen od Johnson & Johnson zaznamenali 221 prípadov nežiaducich účinkov, z nich 35 považujú za závažné. Sú medzi nimi strata vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexia.

Očkovacou látkou Sputnik V je na Slovensku oboma dávkami zaočkovaných 15 920 osôb a jednou 16 529 ľudí. Nežiaducich účinkov zachytili 28, z toho tri závažné. Ide najmä o pretrvávajúce zvýšenie krvného tlaku a flebotrombózu.

Zvyšné prípady sa vyskytli pri vakcínach, ktorých názov nebol uvedený. ŠÚKL si informácie dodatočne vyžiadal.

K 14. októbru evidujeme spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach Comirnaty, Spikevax a Vaxzevria) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne Vaxzevria). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený,“ uvádza ŠÚKL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko