Na hlavný obsah

Sulík: Na Slovensku máme dostatok plynu aj elektriny

Ceny komodít však budúci rok stúpnu.

Sulík: Na Slovensku máme dostatok plynu aj elektriny
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: SITA

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v pondelok (11. 10.) uistil, že na Slovensku sú dostatočné zásoby plynu aj elektriny. Ceny týchto energií však v budúcom roku o niečo stúpnu.

„Hlavný zásobník je plný na 74 percent,“ spresnil Sulík s tým, že jeho kapacita sa oproti minulosti zväčšila. Dodal, že na Slovensko priteká presne toľko plynu, koľko si štát zazmluvnil s ruským dodávateľom Gazprom. Minister avizoval, že sa stretne s generálnou riaditeľkou Gazpromu Jelenou Burmistrovovou, aby hovorili o bezpečnosti dodávok.

Šéf rezortu ďalej uviedol, že cena plynu za jednu megawatthodinu (mWh) sa v posledných rokoch pohybovala niekde na úrovni 20 eur. V roku 2020 bola cena 21,75 eur za 1 mWh, no v tomto roku pre nízky dopyt klesla až na úroveň 16 eur. Budúci rok opäť vzrastie na približne 22,45 eur.

Konkretizoval, že pri domácnostiach, ktoré na plyne iba varia, sa cena zvýši zhruba o 50 centov mesačne, teda 6 eur ročne. V domácnostiach, kde sa plynom aj kúri, vystúpi mesačná tarifa zhruba o 3,5 až 5 eur, teda 40 až 60 eur ročne.

Čo sa týka elektriny, Slovensko je v jej výrobe sebestačné. Podľa Sulíka za to vďačíme najmä jadrovým elektrárňam, ktoré v súčasnosti produkujú 55 % z celkového množstva elektriny vyrobenej na Slovensku. Avizuje, že po spustení tretieho bloku v Elektrárni Mochovce bude mať Slovensko mierny prebytok elektrickej energie.

Vysvetlil, že ceny elektriny stúpnu najmä z dôvodu oživovania ekonomík po covide. Predpokladá, že domácnosti si priplatia zhruba 3 až 4 eura mesačne. Rezort sa však snaží kompenzovať zvýšenú cenu elektriny na trhu znížením poplatkov za distribúciu.

Sulík verí, že pre zvýšené ceny energií, sa domácnosti i podniky budú snažiť viac šetriť, čím klesne dopyt po plyne a elektrine, a tým aj ich ceny.

Slovakia Energy

Minister hospodárstva sa opätovne vyjadril aj k alternatívnemu dodávateľovi Slovakia Energy (SE), ktorý ukončil svoj pôsobenie na slovenskom trhu.

Povedal, že v Slovakia Energy nie sú solídni podnikatelia, označil ich za špekulantov. „Pokiaľ im to išlo, trh dojili. Teraz zistili, že by boli v strate, tak to tu rovno zabalili,“ vysvetlil a upozornil, že skúmajú právne možnosti, ako podať na SE žalobu.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS) už vo štvrtok (7. 10.) ubezpečil klientov SE, že neprídu o dodávky plynu a elektriny. Vysvetlil, že štát sa v tomto prípade stal dodávateľom poslednej inštancie a prebral zodpovednosť za všetkých zákazníkov.

Dodávky plynu od piatka (8. 10.) zabezpečuje Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Zásobovanie elektrickou energiou od soboty (9. 10.) prebrali regionálni dodávatelia v závislosti od toho, kde sa daný zákazník nachádza. Ide buď o Západoslovenskú, Stredoslovenskú alebo Východoslovenskú energetiku.

Galek uistil, že ceny plynu budú pre nových odberateľov rovnaké ako pre súčasných zákazníkov. O cenách elektriny rezort ešte rokuje, aby sa sadzby nezvýšili ani v tomto prípade.

Informoval, že inštitút dodávateľa poslednej inštancie je platný tri mesiace. Po uplynutí tejto doby sa odberateľ môže rozhodnúť pre iného dodávateľa alebo ostať pri súčasnom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika