Na hlavný obsah

Svetoví lídri zintenzívnia snahy obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia

Nulové emisie skleníkových plynov majú kľúčový význam, uznali.

Svetoví lídri zintenzívnia snahy obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia
Svetoví lídri pózujú počas spoločnej fotografie na samite skupiny G20 v Ríme. World leaders pose for a group photo at the La Nuvola conference center for the G20 summit in Rome, Saturday, Oct. 30, 2021. The two-day Group of 20 summit is the first in-person gathering of leaders of the world's biggest economies since the COVID-19 pandemic started. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool) Foto: TASR/AP

Svetoví lídri sa na dvojdňovom samite G20 v Ríme dohodli, že zintenzívnia svoje úsilie v snahe obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie. Vyplýva to z návrhu záverečného vyhlásenia, z ktorého citovala v sobotu (30. 10.) agentúra Reuters.

„Naďalej sme zaviazaní naplniť cieľ Parížskej dohody z roku 2015 a udržať nárast globálnej priemernej teploty výrazne pod hranicou dvoch stupňov Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie, ako aj sa ďalej usilovať o to, aby tento nárast neprekročil hranicu 1,5 stupňa Celzia,“ píše sa v návrhu vyhlásenia.

V uvedenom dokumente podľa agentúry Reuters lídri tiež uznali, že dosiahnutie nulových emisií skleníkových plynov do polovice tohto storočia má „kľúčový význam“. Zároveň ide o cieľ, ku ktorému sa niektorí z najväčších producentov emisií uhlíka na svete doposiaľ nezaviazali.

Z návrhu vyhlásenia podľa agentúry Reuters ďalej vyplýva, že lídri skupiny 20 najväčších ekonomík podporia plán Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zavedenie globálnej minimálnej firemnej dane vo výške 15 %. Daň by mohla začať platiť už v roku 2023.

Záverečné vyhlásenie lídrov samitu skupiny G20 by malo byť formálne prijaté v nedeľu (31. 10.).

Podľa agentúry DPA sa lídri v sobotu najskôr odfotili sami, potom však na pódium prizvali aj záchranárov a zdravotníkov a odfotili sa tiež spoločne s nimi. Vyjadrili im tým úctu a poďakovanie za nasadenie počas pandémie.

V piatok (29. 10.) sa ministri zdravotníctva a financií skupiny G20 na stretnutí v Ríme dohodli, že podniknú kroky na to, aby sa zabezpečilo, že do polovice roka 2022 bude proti covidu zaočkovaných 70 % svetovej populácie. Zároveň chcú vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá sa má zaoberať bojom s budúcimi pandémiami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet