Na hlavný obsah

Taiwan hlási dosiaľ najväčšie narušenie svojho vzdušného priestoru zo strany Číny

Svojou technikou chce odradiť a monitorovať čínske stroje.

Taiwan hlási dosiaľ najväčšie narušenie svojho vzdušného priestoru zo strany Číny
Na snímke let čínskeho lietadla J-16. Foto: SITA/AP

Taiwan hlási doteraz najväčšie narušenie svojej vzdušnej obrannej zóny zo strany čínskeho letectva. V dvoch vlnách do nej v piatok (1. 10.), na výročie založenia komunistickej Čínskej ľudovej republiky, preniklo dokopy 38 lietadiel. Informovala o tom v sobotu (2. 10.) agentúra Reuters.

Taiwan, ktorý považuje Čína za svoju vzbúreneckú provinciu, sa v uplynulom roku sťažoval na opakované manévre čínskeho letectva blízko ostrova. Často sa tak dialo v juhozápadnej časti obrannej zóny blízko Prataských ostrovov, ktoré ovláda Taiwan.

Tamojšie ministerstvo obrany najskôr informovalo, že taiwanské bojové lietadlá vzlietli proti 18 stíhačkám J-16 a štyrom Su-30, dvom bombardérom H-6 a jednému protiponorkovému lietadlu.

V sobotu ráno potom ministerstvo uviedlo, že na misii z piatkovej noci sa zúčastnilo ďalších 13 čínskych strojov, desať J-16, dva H-6 a jedno lietadlo vybavené systémom včasného varovania.

Ministerstvo oznámilo, že Taiwan nasadil svoju techniku, aby odradil a monitoroval čínske stroje. Prvá skupina čínskych lietadiel letela v oblasti blízko Prataských ostrovov, pričom najbližšie k atolu sa dostali dva bombardéry. Druhá skupina preletela nad prielivom, ktorý oddeľuje Taiwan od Filipín, čo je kľúčová vodná cesta spájajúca Pacifik a Juhočínske more.

Predchádzajúci najväčší prienik do taiwanského vzdušného priestoru sa odohral v júni, keď sa na ňom podieľalo 28 čínskych lietadiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet