Na hlavný obsah

Takmer 100 percent vedcov sa zhoduje, že za klimatickú zmenu sú zodpovední ľudia

Predchádzajúca štúdia hovorila o 97-percentnej zhode.

Takmer 100 percent vedcov sa zhoduje, že za klimatickú zmenu sú zodpovední ľudia
Ilustračná snímka - klimatický protest v Belgicku. Foto: TASR/AP

Vedci sa z vyše 99,9 percent zhodujú, že človek má vplyv na zmenu klímy, uvádza štúdia, ktorú zverejnili v časopise Environmental Research Letters. Jej autori analyzovali takmer 90 000 odborných publikácií týkajúcich sa klímy.

Predchádzajúci podobný výskum z roku 2013 uvádzal, že na zmenách klímy spôsobených človekom panuje medzi odbornou verejnosťou 97-percetná zhoda. Tento výskum vypracovali na základe štúdií z rokov 1991 až 2012.

Nový výskum sa zameral na odborné recenzované publikácie, ktoré boli zverejnené od roku 2012 do novembra 2020. Analýza pritom prebehla v dvoch etapách. V prvom sa výskumníci zamerali na 3 000 náhodne vybraných štúdií o klíme. Medzi nimi našli len štyri publikácie, ktoré boli skeptické k téze, že človek zapríčinil klimatickú krízu.

V druhej fáze potom hľadali v databáze obsahujúcej 88 125 štúdií prepojenia, ktoré zvyčajne používajú klimatickí skeptici, ako napríklad „prirodzené cykly“ alebo „kozmické žiarenie“. Týmto spôsobom sa dostali k 28 článkom, ktoré pochybovali o vplyve človeka na klimatickú zmenu. Všetkých 28 týchto publikácií ale zverejnili v menej renomovaných časopisoch.

„Je to skutočne uzavretý prípad. Vo vedeckej komunite nie je žiadny významný odborník, ktorý by pochyboval o klimatickej zmene spôsobenej človekom,“ zdôraznil podľa denníka The Guardian hlavný autor štúdie a hosťujúci vedecký pracovník na americkej Cornellovej univerzite Mark Lynas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet