Na hlavný obsah

Takmer polovicu sveta zaočkovali aspoň jednou dávkou, píše New York Times

Lídrom sú podľa štatistík Spojené arabské emiráty.

Takmer polovicu sveta zaočkovali aspoň jednou dávkou, píše New York Times
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Vakcínou proti covidu-19 zaočkovali po celom svete aspoň čiastočne vyše 3,84 miliardy ľudí, čo zodpovedá približne 50 % svetovej populácie. Uvádza to americký denník The New York Times (NYT), ktorý zbiera štatistiky o očkovaní v jednotlivých krajinách. Plne zaočkovaných je podľa neho 38 % ľudstva.

Podľa projektu Our World in Data, ktorý je spojený s Oxfordskou univerzitou, ešte hranicu 50 % zaočkovaných vo svete neprekročili. V stredu (27. 10.) ráno na svojom webe hlásil 37,35 % plne očkovaných a ďalších 11,38 % čiastočne, čo spolu zodpovedá necelým 49 % ľudí s najmenej jednou dávkou vakcíny.

Za súhrnnými štatistikami sa skrývajú dramatické rozdiely medzi rôznymi časťami sveta. Kým v Európe dosahuje miera zaočkovanosti skoro 60 %, v Afrike nedosahuje ani 10 %.

„V krajinách a regiónoch s najvyššími príjmami sa očkuje viac ako 20-krát rýchlejšie než v tých s najnižšími,“ píše agentúra Bloomberg.

Svetovým lídrom v očkovaní proti covidu sú Spojené arabské emiráty, kde dostalo aspoň jednu dávku vakcíny vyše 95 % obyvateľov. Nasleduje Portugalsko s 88 %.

Za plne zaočkovaných sú aktuálne považovaní tí ľudia, ktorí dostali jednu dávku jednodávkovej vakcíny, ako je tá od firmy Johnson & Johnson, alebo absolvovali dvojdávkový režim s niektorou z ďalších vakcín, napríklad tých od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna či AstraZeneca.

V niektorých krajinách sa už podávajú aj „posilňovacie“ dávky, pričom v Izraeli, Uruguaj a Čile ich dostala viac ako štvrtina obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet