Na hlavný obsah

Taliani protestujú proti covidovým pasom, musia ich nosiť aj do práce

Bez nich môžu prísť o mzdu.

Taliani protestujú proti covidovým pasom, musia ich nosiť aj do práce
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Taliansku vypukli v piatok (15. 10.) protesty proti jedným z najprísnejších opatrení na zastavenie šírenia koronavírusu v Európe, informuje agentúra AP. Pre Talianov začala platiť povinnosť preukázať sa covidovým pasom na pracovisku. Toto nariadenie má platiť do konca roka.

Pre obavy z vypuknutia nepokojov, ako to bolo počas minulotýždňových demonštrácií v Ríme, posilnili v uliciach viacerých miest policajnú prítomnosť. Z bezpečnostných dôvodov sa taktiež skončilo skôr vyučovanie na školách.

Covidpasom sa museli doteraz Taliani preukázať pri vstupe do viacerých vnútorných priestorov, ako sú reštaurácie, múzeá či pri cestách vysokorýchlostnými vlakmi. Avšak rozšírenie tejto povinnosti na všetky pracoviská rozvírilo v krajine horúcu debatu. Covidový pas budú musieť ukázať všetci pracovníci v súkromnom aj verejnom sektore.

Vo veľkých inštitúciách, ako je napríklad sídlo štátnej železničnej spoločnosti Trenitalia, budú covidpasy pracovníkov kontrolovať špeciálnymi skenermi, schopnými čítať QR kód v mobilnom telefóne. V menších prevádzkach, ako sú napríklad reštaurácie, si zamestnávatelia musia stiahnuť aplikáciu na skenovanie kódov.

Toto nariadenie má v takmer 60-miliónovej krajine, kde je proti covidu plne zaočkovaných vyše 80 percent ľudí nad 12 rokov a aspoň jednu dávku ma v rovnakej vekovej kategórii viac ako 85 percent osôb, podnietiť ešte vyššiu zaočkovanosť. Taliansko pritom patrí medzi krajiny s najväčšou mierou zaočkovanosti v Európe.

Pre ľudí, ktorí sa chcú dostať do práce, ale očkovať sa nechcú alebo nemôžu, týmto vzniká povinnosť testovať sa každých 48 hodín.

Kapacita testovania bola počas prvej vlny pandémie „Achillovou pätou“ Talianska, pripomína agentúra AP.

Zamestnanci, ktorí budú chodiť do práce bez digitálneho certifikátu, budú po piatich dňoch dočasne vykázaní z pracoviska bez vyplatenia mzdy. Ľudia, ktorí sa budú vyhýbať kontrolám covidových pasov, riskujú pokuty vo výške 600 až 1 500 eur.

Tisíce demonštrantov proti tomuto nariadeniu protestovali už minulý týždeň v centre Ríma. Počas pochodu došlo k potýčkam medzi protestujúcimi a políciou.

Vláda talianskeho premiéra Maria Draghiho 16. septembra jednomyseľne odhlasovala povinné covidpasy na všetkých pracoviskách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet