Na hlavný obsah

Talianska polícia pri protestoch zatkla vedenie neofašistov

Tisíce ľudí v Ríme protestovali proti covidovým pasom.

Talianska polícia zatkla 12 účastníkov sobotňajších (9. 10.) búrlivých demonštrácií, vrátane vedenia neofašistického hnutia Forza Nuova (Nová sila). Zadržaní sú obvinení z násilia a z neuposlúchnutia pokynov polície, ničenia majetku a ďalších prečinov.

Tisíce ľudí v Ríme protestovali proti vládnemu plánu povinných covidových certifikátov pre všetkých zamestnancov, zatýkalo sa v noci na nedeľu (10. 10.). Pri stretoch bolo zranených 38 príslušníkov polície, informovala agentúra ANSA.

„Kým nebudú covidové pasy definitívne zrušené, ľudová revolúcia sa nezastaví – či už s nami, alebo bez nás,“ uviedla Forza Nouva. „Sobotňajšie dianie v Ríme je predelom medzi starým a novým,“ uvádza sa ďalej v oznámení.

Sobotňajšie správanie priaznivcov Forza Nuova, najmä ich vpád a rabovanie v sídle odborov CGIL a obliehanie nemocnice, vyvolalo vlnu reakcií u talianskych zákonodarcov. „Bol to útok fašistickej jednotky a je to neprijateľné,“ uviedol šéf CGIL Maurizio Landini.

Nepokoje odsúdili aj ďalšie krajne pravicové strany

Sobotňajšie nepokoje a rabovanie odsúdili aj šéfovia krajne pravicových zoskupení Matteo Salvini z Ligy Severu a Giorgia Meloniová z formácie Bratia Talianska, ktorí sú inokedy hlasnými odporcami covidových pasov.

Pred sídlo zasiahnutých odborov v nedeľu solidárne dorazili stovky ľudí a tiež poslanec za Demokratickú stranu Emanuele Fiano. Ten na mieste uviedol, že v pondelok predloží snemovni „návrh na rozpustenie Forza Nuova a ďalších otvorene fašistických hnutí“, uviedla ANSA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet