Na hlavný obsah

Taliban podnikol zásah v úkryte Islamského štátu

Počet zabitých a mŕtvych teroristov nie je známy.

Taliban podnikol zásah v úkryte Islamského štátu
Na ilustračnej snímke ozbrojení príslušníci islamistického hnutia Taliban v Kábule v Afganistane. Foto: SITA/AP

Bojovníci afganského radikálneho hnutia Taliban podnikli v piatok (1. 10.) zásah v úkryte extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) severne od hlavného mesta Kábul, kde zabili a zatkli nespresnený počet týchto militantov. Oznámil to hovorca Talibanu Bilál Karímí, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Od prevzatia moci Talibanom v Afganistane v polovici augusta nastal nárast v útokoch militantov z IS namierených proti členom Talibanu. Hnutie a IS sú nepriatelia a útoky naznačujú, že konflikt medzi dlhodobými rivalmi bude širší.

Koncom augusta samovražedný bombový útočník z IS namieril svoj útok na americkú evakuačnú akciu pred medzinárodným letiskom v Kábule. Išlo o jeden z najsmrtiacejších útokov v krajine za posledné roky: výbuch zabil 169 Afgancov a 14 vojakov americkej armády.

Hovorca Talibanu Karímí pre AP povedal, že piatkový zásah sa uskutočnil v meste Čáríkár v provincii Parván. Podrobnosti neuviedol a jeho oznámenie nebolo možné nezávisle overiť.

Zásah nasledoval po tom, čo Taliban zatkol dvoch členov IS spájaných s útokom bombou nastraženou pri ceste, ktorej terčom bolo talibanské vozidlo v Čáríkáre a ktorá spôsobila zranenia štyrom bojovníkom z hnutia, dodal Karímí. Dvojicu vypočúvali a informácie, ktoré poskytla, pomohli Talibanu identifikovať úkryt, vysvetlil hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet