Na hlavný obsah

Taliban vyzval viaceré krajiny vrátane USA, aby uznali jeho vládu

Hovorí o probléme, ktorý sa môže zmeniť na celosvetový.

Taliban vyzval viaceré krajiny vrátane USA, aby uznali jeho vládu
Na snímke hovorca Talibanu Zabíulláh Mudžáhid . Foto: TASR/AP

Taliban vyzval v sobotu (30. 10.) Spojené štáty a ďalšie krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane. Zachovanie súčasného stavu, v rámci ktorého medzinárodné spoločenstvo zmrazilo afganské účty v zahraničí, môže podľa tohto fundamentalistického hnutia viesť k problémom nielen pre Afganistan, ale aj pre zvyšok sveta. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Spojeným štátom odkazujeme, že ak bude pokračovať neuznanie, ak budú pokračovať afganské ťažkosti, je to regionálny problém, ktorý sa môže zmeniť na celosvetový,“ povedal novinárom hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid, pričom poznamenal, že posledná vojna medzi USA a Talibanom vypukla v dôsledku neexistujúcich diplomatických vzťahov.

„Problémy, ktoré spôsobili vojnu, sa dali vyriešiť rokovaním, mohli sa vyriešiť politickým kompromisom,“ povedal Mudžahíd a dodal, že uznanie medzinárodného spoločenstva je právom afganského ľudu.

Vládu Talibanu, ktorá vznikla v auguste, doteraz neuznala žiadna krajina, s vedúcimi predstaviteľmi tohto hnutia však už viacero štátov rokovalo.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa s predstaviteľmi Talibanu nedávno stretol v Katare. Mudžáhid v sobotu informoval, že Peking sa zaviazal finančné podporiť dopravnú infraštruktúru v krajine a umožniť Kábulu vyvážať tovar na čínsky trh cez Pakistan.

Mudžáhid sa na tlačovej konferencii venoval aj hraničným priechodom s Pakistanom, ktoré sú v poslednej dobe dejiskom protestov a sú často zatvorené. Predstavitelia Talibanu diskutovali o tejto téme s pakistanským ministrom zahraničných vecí, ktorý minulý týždeň navštívil Kábul.

Radikálne fundamentalistické hnutie Taliban prevzalo moc v Afganistane v polovici augusta. V septembri predstavilo svoju dočasnú vládu, ktorej šéfom sa stal jeden zo zakladateľov hnutia, mulla Mohammad Hasan Achúnd, figurujúci na sankčnom zozname OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet