Na hlavný obsah

Teplári odmietli tvrdenia Sulíka. Požadujú regulované ceny plynu

Minister hovoril o pochybeniach manažérov teplární.

Teplári odmietli tvrdenia Sulíka. Požadujú regulované ceny plynu
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) odmietol tvrdenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) o tom, že niektoré teplárne si nezabezpečili včas a dostatočné množstvo plynu na vykurovaciu sezónu a môžu preto skrachovať.

Zväz tvrdí, že teplárne iba dodržujú postup, ktorý im vyplýva z platných regulačných predpisov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a na zmiernenie vplyvu extrémne vysokých cien plynu navrhli, aby štát reguloval ceny plynu na vykurovanie centrálnym zásobovaním teplom (CZT) a znížil daň z pridanej hodnoty (DPH).

„Teplárenské spoločnosti riadia zodpovední manažéri. Svedčí o tom bezpečná a cenovo dostupná dodávka tepla a ich doterajšie hospodárske výsledky. Dnes pre vysoké ceny plynu obmedzujú výrobu aj veľké priemyselné a výrobné podniky, kde vo vedení nesedia žiadni amatéri,“ uviedol predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

S problémom vysokých cien energií sa podľa neho vyrovnáva celá Európa a extrémny nárast cien nemohli predpokladať ani najlepší analytici.

Výrobcovia tepla navrhli ako jedno z možných riešení na preklenutie súčasnej krízy, aby štát tak, ako reguluje ceny plynu pre domácnosti, tiež reguloval cenu plynu pre domácnosť, ktorá vstupuje do výroby tepla v systémoch CZT.

Ako ďalšie riešenie navrhujú prijať opatrenie v podobe zníženej DPH na výrobu tepla z CZT a zmierniť tak dosahy na konečných spotrebiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika