Na hlavný obsah

Teroristický útok v Berlíne si vyžiadal po piatich rokoch ďalšiu obeť

Zo zranení po útoku sa Hüsges už nezotavil.

Teroristický útok v Berlíne si vyžiadal po piatich rokoch ďalšiu obeť
Archívne foto z teroristického útoku v Berlíne z roku 2016. Foto: TASR/AP

Päť rokov po teroristickom útoku na berlínsky adventný trh, ktorý si vyžiadal 12 obetí, zomrel jeden z preživších Sascha Hüsges. Ten po atentáte pomáhal zraneným, počas tejto pomoci ale utrpel vážne zranenia, pre ktoré bol odkázaný na neustálu starostlivosť.

Televízia RBB, ktorá informovala o úmrtí Hüsgesa, uviedla, že pozostalí chcú jeho meno pripísať na zoznam obetí teroristického činu.

Sascha Hüsges vyviazol zo samotného útoku nezranený, preto sa rozhodol pomôcť ostatným. „Dávaj pozor na psa, ja sa pozriem, či niekde môžem pomôcť,“ spomínal v roku 2017 v rozhovore pre magazín Der Spiegel jeho životný partner Hartmut Hüsges.

Uviedol, že o chvíľu neskôr sa Sascha Hüsges vrátil zranený a biely ako krieda, keďže mu na hlavu spadol zrejme trám z vianočného stánku. Lekári mu diagnostikovali ťažké krvácanie do mozgu. Zo zranení sa už nikdy nezotavil a jeho stav si vyžadoval neustálu starostlivosť.

Hüsges podľa informácií RBB zomrel začiatkom októbra. Pozostalí teraz v liste požiadali vedenie Berlína a tiež berlínsku Poslaneckú snemovňu o to, aby jeho meno bez zbytočných byrokratických krokov zaradili na zoznam mŕtvych v pamätníku na mieste útoku. Mená obetí sú na schodoch pred Pamätným kostolom cisára Viliama na námestí Breitscheidplatz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet