Na hlavný obsah

Texas musí po rozhodnutí federálneho sudcu pozastaviť platnosť protipotratového zákona

Podľa sudcu upiera ústavné právo.

Federálny sudca Robert Pitman v stredu (6. 10.) nariadil americkému štátu Texas pozastaviť platnosť prísneho zákona zakazujúceho väčšinu interrupcií, ktorý nadobudol účinnosť v septembri.

V 113 stranách dlhom zdôvodnení verdiktu sudcu uviedol, že republikánski zákonodarcovia v Texase zostrojili bezprecedentnú schému, ktorá pacientom upiera ich ústavné právo na potrat. O rozhodnutí súdu informovala agentúra AP. Štát Texas sa proti verdiktu môže odvolať.

V Texase od 1. septembra začal platiť zákon, ktorý zakazuje vykonávať všetky potraty od momentu, keď možno detekovať srdcový tep embrya. To vo väčšine prípadov znamená zhruba od šiesteho týždňa tehotenstva. Veľká časť žien v takto rannej fáze tehotenstva ešte ani nevie, že je tehotná. Výnimku nemajú ani prípady incestu a znásilnenia.

Americké ministerstvo spravodlivosti v polovici septembra požiadalo federálny súd, aby dočasne zablokoval možnosť vymáhať tento texaský zákon o ukončení tehotenstva. Ministerstvo už skôr sporný zákon súdne napadlo, právna bitka však môže trvať mesiace. Federálna vláda preto požiadala, aby súd dovtedy zákon dočasne uviedol do stavu neplatnosti, čo bol výrazne rýchlejší proces.

Proti zákonu je aj Biden

Verdikt federálneho súdu síce platnosť zákona pozastavil, lekári ale tieto zákroky pravdepodobne nezačnú opäť vykonávať okamžite. Obávajú sa totiž, že bez trvalejšej právnej ochrany ich za vykonanie zákroku stihnú tvrdé tresty. Za úspešné vykonanie potratu hrozí pokuta až 10 000 dolárov.

Proti zákonu sa postavil aj americký prezident Joe Biden, podľa ktorého zákon obmedzuje ústavné práva žien. Proti norme opakovane demonštrovali tisíce žien na rôznych miestach Spojených Štátov

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet