Na hlavný obsah

Tibora Rostasa z časopisu Zem a Vek odsúdili za hanobenie židov

Ak odmietne zaplatiť pokutu, môže ísť do väzenia.

Tibora Rostasa z časopisu Zem a Vek odsúdili za hanobenie židov
Na snímke (vpravo) šéfredaktor časopisu Zem a Vek prichádza na súdne pojednávanie na NS SR v Bratislave. Foto: TASR

Na peňažný trest vo výške 4 000 eur odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Verdikt je právoplatný. NS SR zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a aj obžalovaného.

Odvolací súd sa v utorok (26. 10.) zaoberal odvolaním oboch procesných strán proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z decembra roku 2019.

NS SR pokladá prvotný rozsudok ŠTS za správny. Pokiaľ by Rostas peňažný trest nezaplatil, išiel by do väzenia na tri mesiace. Obžalovaný si rozsudok nevypočul, keďže ho nevpustili do súdnej siene z dôvodu, že odmietol mať rúško.

Jeho obhajca Ľubomír Hlbočan po opustení súdnej siene uviedol, že proti verdiktu podajú dovolanie. Jeho klient peňažný trest nezaplatí a pôjde radšej na výkon trestu. Nepovažuje jeho konanie za trestné a Rostas je podľa Hlbočana politickým väzňom.

„Bol uznaný za vinného zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia s tým, že aj tento súd konštatoval, že Rostas svojím článkom v časopise Zem a Vek hanobil židovskú komunitu v Slovenskej republike, čím sa v podstate snažil vyvolať negatívne myšlienky, negatívne postoje voči tejto komunite, čo je v rámci slovenského Trestného poriadku trestným činom,“ povedal médiám na margo rozhodnutia prokurátor ÚŠP Tomáš Honz.

ŠTS v Pezinku odsúdil Rostasa 16. decembra 2019. Dostal peňažný trest vo výške 4 000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov.  

Honz navrhol obžalovanému podmienku s tým, že nežiadal finančnú pokutu. Pri trestnom čine rozširovania extrémistických materiálov vidí najväčšie nebezpečenstvo v porušovaní verejného poriadku a rozoštvávania národa, respektíve menšín a iných komunít na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko