Na hlavný obsah

Tisícky dávok lieku pre pacientov s covidom ležia v skladoch

Lekári využili iba zopár z nich, proti delte je málo účinný.

V skladoch slovenských nemocníc sú uložené tisícky dávok lieku pre pacientov s covidom. Prvé dodávky za takmer 13 miliónov eur doviezli začiatkom mája, keď bola pandémia na ústupe. Zásoby nám mali pomôcť v horších časoch.

Proti delta mutácii je však liek málo účinný, preto ho musia podať v kombinácii s inou protilátkou. Prísť by mala už na budúci týždeň.

Po pol roku sa z 15 000 dávok monoklonálnej protilátky spotrebovalo 224. Bamlanivimab však môžu dostať len vysokorizikoví pacienti. Liečila sa ňou napríklad seniorka s obezitou, cukrovkou aj artériovou hypertenziou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bamlanivimab podaný samostatne je ale proti delte málo účinný. Členka konzília odborníkov priznáva, že aj preto ním teraz liečia málo pacientov.

„Aby bol používaný, potrebujeme k nemu druhú monoklonálnu protilátku etesevimab. Ten by mal tiež v nejakej dohľadnej dobe prísť, ale zároveň príde iná kombinácia monoklonálnych protilátok, casirivimab a imdevimab. Tá by mala prísť dúfam, že už budúci týždeň,“ uviedla Alena Koščálová, primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB-Kramáre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko