Na hlavný obsah

Tretiu dávku môžu za istých podmienok dostať aj tí, ktorí prekonali covid

Od pondelka sa rozšíri zoznam ľudí, ktorým ju môžu aplikovať.

Tretiu dávku môžu za istých podmienok dostať aj tí, ktorí prekonali covid
Zdravotný pracovník berie zo stola ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu sa na Slovensku očkuje dva týždne. Počas tejto doby sa na posilňujúcu dávku zaregistrovalo zhruba 23 000 ľudí a 6 400 osôb ju dostalo. Oznámila to vo štvrtok (21. 10.) členka konzília odborníkov Alena Koščálová.

Túto dávku dostali dosiaľ najmä ľudia s oslabenou imunitou, začali ňou však očkovať aj rizikové skupiny – zdravotníkov a klientov či zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

Primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB-Kramáre Koščálová uviedla, že od pondelka (25. 10.) sa spúšťa ďalšia fáza a na tretiu dávku sa budú môcť prihlásiť osoby nad 55 rokov, ľudia od 18 rokov s chronickými chorobami či tí s rizikovým zamestnaním.

Špecifikovala, že tí, ktorí boli plne zaočkovaní a prekonali covid, tretiu dávku nepotrebujú, pretože majú ochorenie ako „booster“. Možnosť očkovania treťou dávkou napriek tomu bude takýmto ľuďom sprístupnená.

„Najmä vtedy, keď mali priebeh bez symptómov alebo od prekonania covidu uplynulo viac ako 12 mesiacov,“ spresnila Koščálová.

Primárka tiež hovorila o problémoch pri registrácii na tretiu dávku. Niektorí ľudia podľa nej dostali pozývaciu SMS napriek tomu, že nespadajú do skupín, pre ktoré je určená. Došlo aj k opačnému problému – tí, čo by mali obdržať SMS, ju nedostali. „Radíme ľuďom, aby sa kontaktovali s lekárom či očkovacím centrom,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko