Na hlavný obsah

Tropická búrka si na Filipínach vyžiadala najmenej 30 obetí

Ďalších 13 ľudí je stále nezvestných.

Tropická búrka si na Filipínach vyžiadala najmenej 30 obetí
Záchranári nesú telo obete po zosuve pôdy v meste Baguio na severe Filipín. Foto: TASR/AP

Najmenej 30 ľudí zahynulo v dôsledku zosuvov pôdy a prívalových povodní na Filipínach, ktoré v uplynulých dňoch vyvolala tropická búrka Kompasu. Ďalších 13 ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Prudké dažde spôsobili rozsiahle záplavy na najľudnatejšom a najväčšom filipínskom ostrove Luzon. Najviac obetí (14) hlásia z provincie Ilocos Sur v severovýchodnej časti ostrova. Išlo prevažne o ľudí, ktorí sa utopili počas bleskových povodní.

Deväť mŕtvych vrátane piatich detí hlásia zo susednej provincie Ilocos Sur, kde došlo k viacerým ničivým zosuvom pôdy. Postihnuté boli aj okolité provincie Pangasinan, Palawan a La Union.

Búrka Kompasu udrela na Filipíny počas uplynulého víkendu a krajinu sužovala niekoľko dní. Z domovov muselo utiecť približne 15.000 ľudí a poškodených bolo minimálne 325 obydlí. Celkové škody na infraštruktúre a poľnohospodárstve sa odhadujú na viac ako 23 miliónov dolárov.

V priebehu stredy sa tropická búrka presunula nad územie Číny a Taiwanu. Filipíny zasiahne každoročne v priemere asi 20 búrok a tajfúnov, pričom intenzitu záplav ešte zvyšujú klimatické zmeny. Doposiaľ najničivejší tajfún – Hayian – si v roku 2013 vyžiadal na Filipínach viac než 6300 životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko