Na hlavný obsah

Účastníka júlových protestov na Kube odsúdili na 10 rokov

Ide o najtvrdší trest v súvislosti s demonštráciami.

Účastníka júlových protestov na Kube odsúdili na 10 rokov
Protestujúci v uliciach Havany. Foto: SITA/AP

Na Kube odsúdili na 10 rokov väzenia za účasť na júlových protivládnych protestoch 38-ročného Roberta Péreza Fonsecu. Súd v San José de las Lajas ho uznal za vinného z pohŕdania úradmi, narúšania verejného poriadku, podnecovania k trestnému činu a ublíženia na zdraví, vyplýva z rozsudku, ktorý v sobotu (24. 10.) dostala k dispozícii agentúra AFP.

Rodinu otca dvoch detí o rozhodnutí súdu zo 6. októbra informovali až tento týždeň. Jediným svedkom v procese bol policajt Jorge Luis García Montero, ktorý obvinil Péreza Fonsecu, že doňho hodil kameň a vyzýval ostatných demonštrantov, aby tiež hádzali kamene a fľaše. Svedkov obhajoby súd nepripustil.

Fonsecu zatkli 16. júla, svojho právnika mohol vidieť až 30. júla. Súd sa konal 28. septembra za zatvorenými dverami. Do súdnej siene vpustili z príbuzných len jeho matku.

Doteraz najtvrdší trest v súvislosti s protestami má mať podľa AFP zrejme odstrašujúci účinok. Kubánska opozícia chce 15. novembra opäť zmobilizovať svojich priaznivcov na celoštátne demonštrácie. Vláda však zhromaždenia zakázala a tým, ktorí toto nariadenie porušia, pohrozila trestným stíhaním.

Protesty v desiatkach kubánskych miest sa konali 11. a 12. júla. Išlo o najväčšie protivládne demonštrácie od revolúcie v roku 1959, ktorú viedol Fidel Castro. Kubánci na nich vyjadrili svoju nespokojnosť s najhoršou hospodárskou krízou za posledných 30 rokov a s ňou spojenými výpadkami v dodávkach elektriny a potravín.

Niektoré demonštrácie násilne potlačili. Pri zásahoch bezpečnostných zložiek prišiel o život jeden človek. Zatkli približne 1 130 demonštrantov. Podľa mimovládnej organizácie Cubalex so sídlom v Spojených štátoch je viac ako polovica z nich stále vo väzbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet